Головна | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Меню сайту
Овочі - статті, ідеї, пропозиції
|
Компост - органічне добриво для вашого городуНа даний момент була проведена маса всіляких досліджень, результати яких показали, що приблизно 50% від усієї кількості отриманого врожаю залежить від способу обробітку грунту, якості посадкового і насіннєвого матеріалу, догляду за рослинами під час їх вегетаційного періоду. Решта 50% відсотків від загального врожаю залежать від кількості та якості внесених добрив. Багато городників заповнюють ці "відсотки" мінеральними, хімічними добривами. Звичайно, вони отримують значне збільшення в урожаї, але, крім цього, вони разом з урожаєм отримують і значне збільшення вмісту в овочах і фруктах нітратів, пестицидів, гербіцидів та іншої хімічної нісенітниці, що, в свою чергу, не дуже сприятливо позначається на здоров'ї тих , хто споживає цю продукцію, а саме самих господарів присадибних господарств, коль наш сайт присвячений саме їм. Здавалося б, рішення знайдено. Але не все так просто з внесенням органічних добрив. Внесення свіжих органічних добрив ні до чого доброго не приведе, а навпаки, може навіть нашкодити майбутньому врожаю. Адже свіжий гній не є повноцінним органічним добривом, а, швидше за все, матеріалом для їх виробництва та розкладання свіжого гною і посліду в грунті може призвести до захворювання рослин, оскільки в процесі розкладання гною виділяються шкідливі для рослин гази і отруйні речовини. Але правильне використання цього джерела підвищення врожайності призводить до воістину казкових результатаів і рекордних врожаів. Отже, що ж потрібно для отримання з гною компосту? В першу чергу, сам гній. Тобто, достатньо звалити гній сільськогосподарських тварин в одну купу і у Вас обов'язково з'явиться компост, хоча на це і піде досить довгий час. Але крім гною для утворення компосту необхідні повітря, вода, бактерії і мікроорганізми, що власне переробляють гній в компост. Тобто, необхідно створити спеціальні умови для утворення компосту, як органічного добрива. Але для того, щоб почати створювати умови для утворення органічних добрив необхідно визначиться з місцем для компостної купи. Місце під компостну купу слід відвести дещо на віддалі від житлових приміщень, таки запахи будуть, але біля господарських приміщень місце під компостну купу можна відводити сміло. Далі нам необхідно визначитися, яким способом ми будемо виробляти компостування. Можна зупиниться на простий компостній купі. Але такий спосіб приготування компосту досить тривалий. Краще вибрати один з видів компостних контейнерів.Ящик, має складається з трьох частин, кожну з яких Ви можете наповнювати по черзі, і у Вас постійно буде свіжий компост. Найголовніше, щоб обсяг кожної із секцій був не менше (див. фото)1м3. У цьому випадку в середині ящика буде постійно підтримуватися необхідна для розкладання органічних відходів та гною температура. При правильній закладці гною і органічних відходів температура всередині компостного ящика може досягати 70 ° С. При такій високій температурі всередині ящика відбуваються процеси, завдяки яким органічні відходи і гній перетворюються в компост. Але, в той час, коли всередині компостного ящика температура тримається на високому рівні, по краях компостного ящика температура значно нижча і для того, щоб компост утворювався однорідно необхідно час від часу пересипати вміст ящика з місця на місце, тим самим перекладаючи вміст компостного ящика зсередини назовні і на оборот. Пересипати вміст компостного ящика необхідно не рідше, ніж раз на місяць. При спорудженні компостного ящика або місця під компостування багато початківців городників роблять одну загальну помилку - заливають дно майбутньої компостної купи або ящика бетоном. Цього робити не варто, оскільки через бетон до органічних відходів та гною не зможуть дістатися черв'яки, які також грають не останню роль в утворенні компосту. Краще зняти верхній шар грунту на 15-20 сантиметрів і вже в ці поглиблення почати укладати гній і органічні залишки. Укладання матеріалу для компосту слід проводити шарами по 20-25 сантиметрів, пересипаючи кожен знову покладений шар 10 сантиметровим шаром землі. Бактерії, які міститися в землі, будуть сприяти утворенню компосту. Не варто закладати на компост останки тварин, кістки, м'ясо. Це призведе до залучення до компостних скриньки або купі хижаків, які будуть порушувати цілісність компостного матеріалу, а також призведе до зниження якості компосту. Після того, як Ви заповнили один відсік Вашого компостної скриньки, приступайте до збору матеріалу для наступного. Через якийсь час Вам буде достатньо перелопатити вміст першого ящика в другій і Ви знову зможете почати заповнювати матеріалом для компостування перший ящик. Цю процедуру необхідно проводити до тих пір, поки вміст не перетвориться в однорідну, темну, розсипчасту масу - це і буде готовий компост.
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
При використанні матеріалів сайту посилання на ovochi.in.ua обов'язкове! © 2022 Кobzar All Rights Reserved |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||