Меню сайту




Овочі - статті, ідеї, пропозиції
|
Технологія вирощування гарбуза
Гарбуз відноситься до дієтичних продуктів завдяки вмісту в ньому цукрів, вітаміну С, каротину, клітковини, пектинових речовин, зольних елементів, органічних солей заліза, фосфору. Гарбуз використовується у вареному, смаженому, печеному, тушкованому вигляді, а також для приготування повидла, варення, маринадів. Багато сортів добре зберігаються в зимові і весняні місяці особливо якщо в період зростання використана правильна технологія вирощування гарбуза.
Рослина теплолюбива, високі врожаї дає на родючих, добре прогріваються сонцем місцях. На присадибних ділянках гарбуз часто розміщують з південного боку стін, щільних парканів, де створюються сприятливі умови для її росту і розвитку.
Технологія вирощування гарбуза.
Підготовка грядки.
Перед посівом ділянку, призначену під гарбуз, потрібно добре удобрити. На 1 м2 грядки вносять 2 відра перегною, піввідра деревної тирси, 1 склянка нітрофоски і 1 літрову банку деревної золи. Ділянку перекопують на глибину 50 см. Грядку роблять шириною 70 см, поливають гарячою водою (80 ° С). Насіння висівають з 10 по 15 травня, обов'язково під плівку, а 10-16 червня плівку прибирають. Лунки для посіву роблять уздовж грядки через 90 см, глибиною 6-7 см. У лунку сіють по 1-2 насінини. Після сходів одну рослину видаляють.
Підготовку насіння до посіву проводять так само, як і для насіння кабачків. Насіння гарбуза добре сіяти пророщеними у вологий теплий грунт.
Технологія вирощування гарбуза. Догляд за гарбузом.
Догляд за рослинами полягає насамперед у правильному їх формуванні. Головне стебло прищипують, коли він досягає 1,3-1,5 м, залишаючи 2 бокових втечі довжиною 60-70 см. На кожному пагоні формують 1 плід. Таким чином, всього на рослині залишають 3 плоди. Зайві пагони видаляють. Для прискорення наливу плодів залишені батоги можна пришпилити рогатинною паличкою з верби або дроту і зверху засипати шаром землі товщиною 6-7 см, щоб батоги вкоренилися. Під кожен плід підкладається фанерка, скло або інша підпора. Підживлення роблять з інтервалом 15-16 днів. У 10 л води розводять 1 л коров'яку і 2 ст. ложки нітрофоски, під кожну рослину виливають 8 л цього розчину.
У період росту плодів гарбуз рясно поливають раз на тиждень з розрахунку 20-30 л води на 1м2.
Технологія вирощування гарбуза має на увазі і правильне своєчасне прибирання. Дозрілі гарбузові плоди необхідно зрізати разом із плодоніжкою завдовжки 5-6 см. Правильно зрізана гарбуз краще і довше зберігається. Гарбуз добре зберігається при кімнатній температурі аж до весни, але краща температура зберігання 5-8 ° С.
Лікувальні властивості гарбуза
Догляд за гарбузом такий же, як і за огірками, з тією лише різницею, що норма поливу і підгодівлі збільшується в 2 рази.
Під час цвітіння потрібно додаткове запилення для запліднення зав'язей. У теплу сонячну погоду зривають чоловічу квітка, обривають жовтий віночок так, щоб оголилися тичинки, та торкаються ними до рильце жіночого напіввідкритої квітки. Всю процедуру слід проводити з особливою обережністю.
Гарбуз. Сорти.
Атлант. Сорт пізньостиглий. Від повних сходів до технічної стиглості - 110-130 днів. Рослина плетиста, головна батіг - довгий. Плід округло-овальний, масою 20-50 кг. Поверхня плоду гладка або злегка сегментована, фон оранжевий. М'якоть жовто-оранжева, товста, щільна, ніжна, соковита, солодка. Кора товста.
Крихта. Сорт скоростиглий, від повних сходів до першого збору - 90-100 днів. Рослина середньої потужності, середньоплетиста. Плоди плоскоокруглої, масою 2-3 кг, ясно-сірого забарвлення. М'якоть яскраво-жовта, щільна, соковита, солодка. Смакові якості добрі, відмінно зберігається.
Великий Макс. Високоврожайний, пізньостиглий (130 днів, краще вирощувати в квітні розсадою). Плід великий, до 40 кг. Забарвлення шкірки рожево-помаранчеве м'якоть оранжева, солодке, щільне.
Мигдальний. Урожайний, м'якоть солодка, жовто-оранжева. Плоди оранжево-червоні, з поздовжніми смугами, масою 4-7 кг. Дозріває через 115-120 днів, добре зберігається.
Грибовський зимовий. Пізньостиглий, урожайний. Плід кулястий або сплюснутий, гладкий, сірий, без малюнка. М'якоть яєчно-жовта, щільна, ніжна, солодка, соковита, смачна. Зберігається добре.
Волзький сірий Скоростиглий, урожайний. Плід слабо-сплюснутий, світло-сірий, злегка зеленуватий. М'якоть яєчно-жовта і з помаранчевим відтінком, щільний, солодкий, соковитий, смачний. Сорт стійкий до грибкових захворювань, добре зберігається.
Лікувальні властивості гарбузів
Ліхтар. Дієтичний, для дитячого харчування. Маса до 5 кг. М'якоть соковита, ніжна, жовтого кольору. Плоди добре зберігаються.
Гарбуз в народній медицині
|







|