Головна $$$ Реальний заробіток в мережі інтернет $$$  ОНЛАЙН ТВ 100 каналів

Меню сайтуКартопля

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 
 
 
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

Підготовка насіння до посіву

Для посіву на своїй ділянці необхідно купувати насіння районованих для кожної зони сортів овочевих культур. Потрібну інформацію для цього можна отримати в спеціальних виданнях (каталогах) Державної комісії з сортовипробування, рекомендаціях наукових установ та з інших джерел: (у місцевих відділеннях сільськогосподарських товариств, у наукових установах, технікумах і ліцеях цього профілю).

Не можна купувати насіння (як і посадковий матеріал) у випадкових людей. Необхідний обсяг насіння можна визначити, виходячи з площі, яку ви вирішили відвести під вирощування тієї чи іншої культури, і кількості насіння, необхідних для одиниці площі посіву . Завжди треба мати 20-30% насіння в запасі.
Для посіву використовують насіння попереднього року більшості культур, крім огірків, столових буряків та деяких інших, коли краще сіяти 2-3 річне насіння. Вирощуючи насіння деяких самозапильних культур (томати, баклажани, перець), необхідно пам'ятати, що для цього слід вибирати кращі (як правило, перші) плоди від найкрасивіших рослин. Таким чином, наприклад, створено величезну о кількість сортів томатів т.зв. "Народної селекції".
Значно важче отримувати насіння культур що запилюються перехресно (огірок, гарбуз, моркву, столовий буряк, всі види капусти, редиска, редька та ін). Для отримання чистосортного насіння таких культур необхідно переконатися, що на відстані 100-500 метрів немає рослин інших сортів (іноді навіть бур'янів - наприклад, суріпки при вирощуванні насіння капусти і редиски).
Можна уникнути цієї вимоги, якщо виготовити марлеві камери, що одягаються на групу рослин. Прийом цей трудомісткий, але використовується для розмноження малопоширених овочевих культур.
Не намагайтеся вирощувати насіння, якщо ви придбали і посіяли гібриди першого покоління, а не сорти. Особливо багато реалізується в останні роки гібридів таких культур, як огірки, цукрова кукурудза, томати та ін



Технологія підготовки насіння до посіву.


1. Калібрування. Краще всього використовувати для посіву найбільш важке насіння. За питомою вагою їх можна сортувати в 3-5% розчині кухонної солі або аміачної селітри (30-50 гр. На 1 л води). Чим вища концентрація розчину, тим більш жорстко відбирається насіння, тобто тим менша частина, але найбільш важке насіння падає на дно посудини. Після сильного розмішування насіння в розчині, посудину залишають у спокої на 3-5 хв., Потім насіння, що спливло на поверхню, видаляються, а осіле на дно промивають чистою водою і просушують.
2. Знезараження насіння. На насінні знаходиться, як правило, величезна кількість збудників, у т.ч. і нових для цієї зони хвороб (якщо насіння привезені з інших регіонів чи країн). Щоб не влаштувати з своєї ділянки вогнище самих злісних хвороб, насіння перед посівом обов'язково знезаражують. Це можна зробити декількома способами:
Сухе протруювання - в пакет з насінням (1 кг) додають 2 г отрутохімікату (ТМТД). Після сухого протравлювання при посіві необхідно дотримуватись заходів безпеки (захистити руки рукавичками, очі - окулярами та органи дихання - марлевою пов'язкою). Можна опудрити бульби картоплі деревною золою;
Прогріти в гарячій воді (+50 ... 60 ° С): насіння капусти - 20 хв., Насіння огірка - 2 години;

Прогрівання насіння (зазвичай гарбузових) в сушильних шафах (при +60 ° С) або термостатах, на радіаторах, і т.п. У невеликих мішечках насіння можна повісити біля батареї центрального опалення (+20 ... 25 ° С) за 1,5-2 месаца до посіву. Знезараження в 1% розчині марганцевокислого калію (вимочують протягом 10-20 хвилин, потім промивають і сушать). Обробка придатна для переважної більшості овочевих культур і найчастіше використовується на практиці. Бульби картоплі (перед яровизацією) обробляють в 0,01% розчині борної кислоти (1 чайну ложку на 10 л води + 4 столові ложки рідкого мила). До цього розчину (при необхідності) додають мікроелементи (наприклад, мідний купорос 0,5 г на 10 літрів).
3. дражування - насіння збагачують поживними елементами, включаючи їх у спеціальну оболонку (капсулу). Попередньо відкалібровані і відсортовані насіння змочують розчином коров'яку (1:10), процідженим через дрібне сито, або 1,5% пектиновим клеєм або 0,02% розчином полімеру № КМЦ. Після замочування насіння поміщають в 3-літрову скляну банку, куди засипають органо суміш, і повільно обертають банку уздовж великої осі. Час від часу насіння зволожують робочим розчином з пульверизатора і додають суху органо поживну суміш до досягнення оптимальних розмірів драже (морква, томат і ін - d = 3-5 мм; цибулю, столовий буряк, огірки d = 5-10 мм; квасоля, горох, кукурудза d = 10-30 мм). Таке насіння зберігаються не менше 6 місяців, вони більш рівномірно висіваються, дружніше сходить і краще ростуте, особливо в перший період вегетації.
4. Намочування насіння у воді перед посівом. Тривалість намочування: морква, томат, цибуля, петрушка, буряк - 2 доби; огірок, кабачок, капуста, салат, редиска, кавун, диня - 8-12 годин; горох і квасоля - до 2 годин.
5. Намочування насіння у воді, через яку пропускають повітря кисень. Тривалість для насіння перцю і кавуна - 30-36 годин; моркви, шпинату, цибулі - 18-24 години; салату і редиски - 12-18 годин; гороху - 6-10 годин.
6. Пророщування насіння проводять у приміщенні з температурою + 15 ... 20 ° С, розстилаючи їх тонким шаром на папері або тканини. Після початку прокльовування (3-5%) насіння висівають. Сіяти таке насіння слід тільки в гарну зволожений грунт або після висіву полити.
7. Яровізація насіння - проводять після пророщування.
Його переносять в льодовик, закопують в сніг, закладають в холодильник (при 0 ° С). Тривалість яровизації: морква, цибуля, петрушка - 15-20 днів; капуста - 17-22 дня; буряк - 10-12 днів. Після цього насіння відразу висівають у грунт. Якщо при яровизації насіння перекладають піском (краща аерація, не відбувається загнивання), то такий прийом називають піскування. Насіння зазвичай висівають разом з піском.
8. Загартування насіння найбільш ефективна для теплолюбних культур (огірок, томати). Для цього все роблять як у попередньому випадку, але набрякле насіння піддають короткочасному проморожування (-1 ... 3 ° С) протягом 2-3 діб в холодильниках .
9. Стимулятори та мікродобрива - мікродобрива особливо ефективні при вирощуванні більшості овочів на низькородючих (супіщаних, важкосуглинистих або змитих) грунтах. Намочують насіння на 12-24 години у воді температурою +20 ... 25 ° С, куди вносять (на 2л): харчова сода - 5г; молібденовокислий амоній - 0,5-1,0 г; марганцевокислий калій - 0,5 - 1,0 г; метиленовая синь 0,3-0,5 г; сірчанокислий цинк 0,2-0,5 г; борна кислота 0,1-0,3 г; мідний купорос - 0,01-0,05 м.
Насіння цибулі, редиски, салату, томата добре відгукуються на замочування в 0,1% розчині нікотинової кислоти. Іноді використовують також замочування "екзотичним способом" - у водній витяжці золи, гнойової рідині, сечі тварин
.

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved