Меню сайту




Овочі - статті, ідеї, пропозиції
|
Вирощування гороху
Горох - однорічна трав'яниста рослина. Стебло порожнисте, з вусиками різної довжини - від 45 до 250 см. За будовою стебла у різних сортів можуть бути звичайними і штамбовими.Забарвлення стебла від світло-зеленого до темно-сизо-зеленого. У більшості сортів овочевого гороху квітки білі, двостатеві, самозапильні.
Дієта на основі зеленого горошку
Зерна гороху в недостиглому стані являють собою харчовий продукт, званий зеленим горошком. Горошок багатий цукром (до (6 -7%), білками (5-6%) і вітаміном С (25-35 мг на 100 г свіжого продукту), що робить його поживним і смачним овочем. Горошок відноситься до числа ранніх овочів відкритого грунту . Збір врожаю бобів починають в кінці червня - початку липня.
Зелений горошок і молоді лопатки вживають у свіжому вигляді, а також для приготування супів, гарнірів, гасіння з іншими овочами.
Крім харчової цінності горох становить певний інтерес і як лікувальний засіб. У народній медицині відвари гички і насіння застосовують як сечогінний засіб при нирково-кам'яній хворобі. Припарки з горохової муки розм'якшують фурункули та нариви.
Батьківщина овочевого гороху, - Крим, Кавказ, Індія і Тибет. Там він і зараз росте в дикорослому стані. У Росії до появи картоплі горох був однією з основних овочевих культур.
Плід гороху - біб, який у практиці часто називають стручком. За будовою боби бувають лущильні і цукрові. У стулках лущильних бобів є внутрішній шкірястий так званий пергаментний шар. У цукрових бобів пергаментного шару немає, і в зеленому вигляді їх вживають в їжу цілком. Насіння гороху за формою бувають трьох типів: округлі, мозкові і перехідні.
Коренева система гороху стрижневого типу, на коренях утворюються бульби - колонії мікроорганізмів бульбочкових бактерій, що зв'язують азот повітря в доступний для рослин стан.
Овочевий горох - холодостійка рослина. Насіння його починає проростати при 4-6 ° С. Сходи витримують короткочасні заморозки до 4 ° С.
Горох вимогливий до вологи, особливо в період проростання насіння, світлолюбний, погано росте на кислих грунтах. З грунту виносить багато мінеральних речовин. Дуже вимогливий до фосфорних та калійних добрив. Азотні добрива необхідні лише на грунтах, бідних азотом.
Агротехніка.
Місце в городі для вирощування гороху вибирають відкрите, сонячне. Грунт повинен мати (рН 6-7).
Гарні врожаї овочевого гороху одержують при заправці грунту перегноєм або компостом (0,5 відра на 1 м2) під осінню перекопування грунту після збирання попередньої культури та внесення мінеральних добрив (суперфосфату 30-40 г і хлористого калію 20-30 г на 1 м2). Навесні перед посівом вносять азотні добрива (15-20 г сечовини або 20-30 г аміачної селітри на 1 м).
Щоб відсортувати насіння, і відібрати більш повноцінні, їх занурюють у 3%-ний розчин кухонної солі (30 г солі на 1 л води). Ннасіння що спливло видаляють, а осіле на дно промивають в чистій воді, а потім підсушують до сипучості.
Протягом літа горох сіють у кілька строків, використовуючи сорти різної скоростиглості. Починають посів у кінці квітня - початку травня і завершують його, як правило, в кінці травня. Горох сіють дворядковими стрічками, що полегшує багаторазове ручне збирання бобів. Відстань між стрічками 50 см, між рядками 20 см - для лущильних сортів (на зелений горошок) і 40 см - для цукрових на лопатку, між рослинами в ряду 4-6 см. Глибина загортання насіння на важких грунтах 3 - 4 см, на легких - 5-6 см. Норма висіву 15-20 г на 1 м2. Посів необхідно зверху ущільнити.
З метою запобігання насіння від викльовування птахами ділянку з посівом гороху прикривають до появи сходів світлопрозорою плівкою.
Догляд за горохом
полягає в поливах, особливо в період проростання насіння і появи сходів, прополці бур'янів, розпушуванні і підгодівлі, боротьбі зі шкідниками. Коли сходи зміцніють і підуть у ріст, до рослин підставляють лозини, чіпляючись за які вусиками, горох може рости вертикально.
Горох 1-2 рази підживлюють мінеральними добривами, вносячи під полив 10-15 г сечовини, 20-30 г суперфосфату і 10-15 г хлористого калію на 1 м2.
Збирання врожаю на зелений горошок
починають у той момент, коли зерна в стручку досягли максимальної величини, а стулки соковиті і зелені, без ознак сітки на поверхні. Поява білої сітки на стручках - ознака того, що горошок перезрів.
Лопатки цукрових сортів гороху прибирають в період, коли вони зелені, плоскі, м'ясисті, ніжні і соковиті, з недорозвиненими насіннями. Збирання бобів лущильних та цукрових сортів проводять кілька разів на сезон у міру достигання гороху.
|






|