Головна  

Меню сайтуКартопля

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

 
 
 

 

Вирощування кабачків

Технологія вирощування кабачківТехнологія вирощування кабачків досить проста. Цей овоч добре пристосовується до різних кліматичних умов і досить скоростиглий. Крім того, непогано плодоносить під тимчасовими плівковими укриттями і в теплицях. Тому особливі умови для вирощування кабачків дачникам створювати не потрібно. Саме тому кабачок вирощують всюди і серед баштанних культур у нього самий широкий ареал обробітку.

Кабачок популярний не тільки у нас. Різновиди і сорти кабачків досить численні. З півсотні його сортів і гібридів половина - «іноземці». Причому простежується така закономірність: вітчизняні сорти кабачків, як правило, призначені для вирощування в північних районах. Зарубіжні - в основному гібриди - рекомендуються для південних, оскільки вони краще ростуть в теплому кліматі і в них більш тривалий, ніж у російських кабачків, вегетаційний період.

   

У технології вирощування кабачків треба враховувати, що вітчизняні сорти вигідно відрізняються від зарубіжних харчовою цінністю, більше відповідають смаковим пристрастям українців і особливостям національної кухні і добре пристосовані до місцевих умов. Крім того, кабачки вітчизняної селекції добре зберігаються і, що важливо, всі придатні для переробки та консервування. Однак плоди у вітчизняних кабачків швидко переростають, так що з куща їх доводиться знімати досить часто. Тому деякі городники віддають перевагу імпортним сортам кабачків.

Тим більше, що зарубіжні столові та десертні сорти кабачків та їх гібриди перевершують вітчизняні сорти за товарністю, вирівняні плодів, мають товсту м'якоть, тонку шкірку і невелику насінну камеру. Вони не переростають, зберігають ніжну консистенцію і придатні для приготування кулінарних страв. Разом з тим, для приготування кабачкової ікри та інших консервів їх краще не використовувати. Крім того, в порівнянні з вітчизняними, кращі сорти кабачків зарубіжних, незважаючи на свою зовнішню красу, бідніші вітамінами, пектинами, цукрами, сухими речовинами і сильніше накопичують нітрати.

Способи вирощування кабачків добре відомі - ранній урожай можна отримати, висадивши в грунт розсаду, але насіння можна посіяти і відразу в грунт.

На розсаду висівають насіння кабачків на початку квітня. Попередньо їх тримають у вологому марлі до прокльовування. Потім укладають в ємність із землею на глибину приблизно 2 см і поливають теплою відстояною водою. З моменту появи сходів відраховують 35 днів і потім висаджують розсаду на грядку. Така технологія вирощування кабачка має одну важливу особливість - плід довго не зберігається і повинен бути з'їдений або перероблений.

Для отримання врожаю кабачків зимового зберігання проклюнуте насіння треба на початку червня висівати прямо в грунт. На грядці розмічають лунки за схемою 70 х 70 см і в кожну на глибину 2-3 см кладуть по дві насінини. Якщо проростуть обидва - одне пересаджують в інше місце або видаляють.

Особливості вирощування кабачків полягають в тому, що садити їх кожен рік слід в різних місцях, тоді буде менше хвороб і пустоцвітів. Крім того, кабачки світо і вологолюбні. Поливати їх треба під корінь і обов'язково теплою водою, інакше молоді зав'язі будуть загнивати. У період плодоношення полив слід збільшити вдвічі. Кабачки запилюються бджолами, джмелями й осами. Якщо рано вранці обприскати квітучу рослина розчином меду у воді, то ефективність запилення помітно покращиться.

Не слід допускати переростання кабачків. Цей овоч у стадії молочної стиглості має відмінний смак мало відходів в процесі переробки. Коли кущ рослини занадто розростеться, то слід зрізати кілька найбільших листя. Приплив сонячного світла стимулює появу нових зав'язей і, тим самим, збільшить урожай кабачків.



 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved