Головна
 

Меню сайтуКартопля

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 

 

 
 
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

Передпосівна підготовка насіння капусти

Росада капустиКапусту вирощують розсадним способом. Для профілактики захворювань сухе насіння перед посівом о6робляють нагрітою (45-50 ° С) водою протягом 15 хв. Після цього їх опускають на одну хвилину в холодну воду. Потім на 12 годин замочують в живильному розчині (в 1 л води розводять чайну ложку нітрофоски, або нітроамофоски, або іншого складного добрива), промивають чистою водою і поміщають для загартовування на одну добу в холодне місце або в холодильник при температурі 1-2 ° С . Це прискорює проростання насіння і підвищує їх холодостійкість. Після загартовування вологе насіння підсушують, щоб вони не прилипали до пальців, і приступають до посіву на розсаду.

Насіння ранніх сортів капусти починають висівати на розсаду з 15 березня. Для продовження збору ранньої капусти насіння сіють з інтервалом в 2-З дні до кінця березня. Посів насіння середньопізніх і пізніх сортів капусти проводять з 10 квітня. В кінці квітня можна посіяти і відразу у відкритий грунт під плівку.

Насіння висівають в заздалегідь приготовлену грунтову суміш. Для її приготування використовують садову землю, змішану з перегноєм (співвідношення 1:1), в яку додають пісок, торф або торф'яний компост. Можна придбати готовий грунт «Капуста».
 

   На одне відро грунтової суміші додають одну столову ложку суперфосфату, 1 столову ложку гранульованої «Агріколи-1». Все ретельно перемішують і насипають в неглибокі ящики висотою 5-6 см, розрівнюють і поливають розчином «Хом» (1 г на 1 л води). Після цього роблять борозенки глибиною 1 см на відстані 3 см один від одного. Насіння висівають в борозенки через 1 см. 

   

Після посіву борозенки засипають цієї ж грунтовою сумішшю, легко утрамбовують і поміщають скриньку на підвіконня. На 4-5-й день повинні з'явитися сходи. Оптимальна денна температура для вирощування розсади становить 15-18 ° С. При більш високій температурі, особливо у випадках, коли її супроводжує підвищена вологість, розсаду може вразити чорна ніжка.

Сіянці капустиСіянці для пікіровки вирощують в ящиках протягом 10-15 днів. На початку утворення першого справжнього листка сіянці пікірують в горщики або стаканчики (розміром близько 7х7 см), заглиблюючи їх до сім'ядольних листочків. Горщики або стаканчики заповнюють тієї ж грунтовою сумішшю, що і для посіву насіння.

Стаканчики або горщики з розпікувати розсадою встановлюють в обігрітому парнику, а при більш пізньому посіві можна проводити пікіровку в холодний парник. Температура в приміщенні протягом перших 2-3 днів повинна бути 17-18 ° С, а як тільки сіянці приживуться, її знижують вдень до 13-14 ° С, вночі до 10-12 ° С. Через 22-25 днів після пікіровки рослини утворюють 2-3 справжніх листочки. Стандартна розсада перед висадкою на постійне місце повинна мати 4-5 листочків і висоту 12-15 см.

Підживлення розсади зазвичай проводять 2 рази: у фазі появи другого цього листа і за 3-5 днів до її висаджування в грунт. Для цього в 10 л води розчиняють 20 г аміачної селітри, 20-30 г суперфосфату і 20-40 г хлористого калію. Щоб рослини не захворіли чорною ніжкою, а також для утворення додаткових коренів, підсипають торфогрунт або перегній на 1-2 см. За 45 днів до посадки в грунт розсаду поливають розчином вапна (800 г вапна на 10 л води). Це обереже її від захворювання килою.

 За 2 тижні до висаджування розсади у відкритий грунт проводять загартовування. Сіянці гартують не тільки низькими температурами (+ 5-6 ° С), а й природним світлом, виносячи на балкон або відкриваючи плівку, якщо розсада на грядці. Загартована розсада після висадки в грунт переносить заморозки до -5 ° С. Дорослі рослини витримують морози до -8 ° С.
 

Розсаду поливають водою з температурою 18-20 ° С по мірі висихання грунту з обов'язковим провітрюванням приміщення. За тиждень до посадки у відкритий грунт полив припиняють, щоб стримати зростання розсади. Напередодні і в день посадки розсаду рясно поливають, що забезпечує вибірку її зі збереженням грудки землі і корінців.

Лікувальні властивості капусти
Капуста в народній медицині
Дієти на основі капусти


Розсаду середньостиглих і пізніх сортів вирощують під тимчасовими укриттями з поліетиленової плівки світлопрозорої на грядках протягом 30-35 днів. Насіння сіють у кінці квітня - початку травня в борозенки. Відстань між рядами 8-10 см, у ряду 3-5 см, глибина загортання - 1-2 см. Після посіву гряди обов'язково мульчують торфом.

Подібні статті


 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved