Головна
 

Меню сайтуКартопля

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 
 
 
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

КапустаКапуста

Капуста - одна з найпоширеніших овочевих рослин. Її вирощують і використовують з давніх часів. Походить вона із приморських районів Західної Європи і узбережжя Середземного моря від дикої кущової капусти.


Цінується капуста за розмаїтість видів, можливість тривалого використання як у свіжому, так і в переробленому вигляді зі збереженням всіх містяться в ній поживних речовин, за лікувальні і дієтичні властивості.


Капуста містить необхідні для організму людини вітаміни, вуглеводи, мінеральні солі, інші цінні сполуки. Її використовують у сирому, смаженому, тушкованому вигляді, заготовлюють про запас: квасять, консервують, маринують, сушать. Цукор, що міститься в її плодах, при квашенні перетворюється на молочну кислоту, яка має консервуючі властивості. Харчове значення має не тільки качан, а й кочерига. Капустяний сік - цілющий напій.

Капуста білокачанна – надзвичайно корисний  продукт  який служить і для профілактики  різноманітних захворювань, і для лікування. Перш за все, вона має сприятливу  дію на шлунк та кишечник. Крім цього білокачанна капуста має особливе  значення для тих, хто страждає колітом, гастритом. Безцінна і її здатність активізувати функції печінки, нормалізувати обмін речовин. Діабетики можуть вживати капусту в їжу постійно: у ній практично немає крохмалю і вона містить мінімальну  кількість сахарози. Що стосується вітаміну С. то він зберігається в білокачанній  капусті більше півроку.

   

 Капуста білокачанна - дворічна рослина. У перший рік утворює качан, у другий рік цвіте і утворює насіння.

Капустяна дієта

Лікувальні властивості капусти

Продуктовий орган - сильно розвинений, щільний качан, що утворюється з відкритою верхівкової бруньки.

Розрізняють білокачанну (f. alba, на фото) і червонокачанну (f. rubra) форми качанової капусти.

Формування качана у качанової капусти обумовлене наростаючою діяльністю верхівкової бруньки і уповільненим ростом стебла. У підставі конуса наростання меристеми утворюються бічні первинні горбки - майбутні зародкові листки рослини. Коли утворення нових первинних горбків досягає одного в день, швидкість росту стебла настільки сповільнюється, що нове листя, перекриваючи одине одного, у вигляді зводу розміщується над конусом наростання, утворюючи качан.

У формуванні качана розрізняють дві фази.

У першій фазі найбільш помітно виражений ріст обсягу качана, який збільшується головним чином за рахунок зростання зовнішного листя качана. Внутрішнє листя спочатку відстає у рості від зовнішнього. Потім зовнішнє листя припиняє ріст, а внутрішнє продовжує інтенсивно рости. Призупинення зростання зовнішнього листя означає кінець першої фази.

У другій фазі швидко наростає маса качана. Верхівкова брунька, залишаючись діяльною, утворює все нові і нові листки, які поступово подпресовують рихлорозміщені верхні шари листя. Під тиском інтенсивно зростаючого внутрішнього листя зовнішні сильно натягаються і туго облягають качан.

Тривалість першої фази росту у качана ранньостиглих сортів становить 15 ... 18 днів, другий - 10 ... 12 днів. Незважаючи на меншу тривалість другої фази, в цей період наростає 50 ... 70% маси качана.

Корисні статті

 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved