Головна $$$ Реальний заробіток в мережі інтернет $$$   

Меню сайтуКартопля

Посадка бульб
Підживлення
Підгортання
Профілактика хвороб
Рання картопля
Хвороби та шкідники
Збирання та зберігання
Під плівкою
Лежкість
Огляд сортів

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

 
 
 

 

Лежкість картоплі.

Картопля збегіганняЛежкість картоплі залежить від багатьох факторів: біологічних особливостей сорту, погодних та агротехнічних умов при вирощування, температурно-вологісного режиму при зберіганні та ін Вирішальним чинником, що обумовлює збереження, є якість бульб картоплі що закладаються на зберігання . При цьому до них пред'являються такі вимоги: вони повинні бути цілими, сухими, непророслими, незабрудненими, без захворювань, однорідними по забарвленню і формі; для пізньої картоплі - зрілими з щільною шкіркою. Не допускається вміст бульб роздавлених, уражених мокрою, сухою, кільцевою, гудзиковою гнилями та фітофторою, а також картоплі зі сторонніми запахами, викликаними умовами вирощування (від застосування стічних вод і отрутохімікатів). Дефектні бульби (підморожені, уражені анаеробіозом) мають негативний вплив на лежкість всієї картоплі, сприяючи зараження здорових бульб. Для здорової сухої картоплі прийнято дотримувати три періоди зберігання: післязбиральний, основний і весняний.  

Лікувальні властивості картоплі
Картопля в народній медицині
Картопляні дієти

Поради з вирощування картоплі

7 способів підвищення врожайності картоплі

Як виростити великий урожай картоплі


Відразу після збирання необхідно створити умови для підготовки бульб до зимового зберігання. Бульби в цей період мають великою інтенсивністю дихання, посиленим виділенням тепла і вологи. У цей час на бульбах відбувається швидке загоєння механічних пошкоджень, завданих їм у процесі збирання. Ця особливість бульб має важливе практичне значення. Мікроорганізми при зберіганні картоплі вражають тільки бульби з пошкодженими покривними тканинами. Через неушкоджену шкірку мікроорганізми не проникають. Найбільш швидке загоєння пошкоджень відбувається при високій температурі і високій вологості повітря. У зв'язку з цим у післязбиральний період, який триває 2-3 тижні, температура в масі картоплі має бути 12-18 ° С і вологість повітря - 90-95%.

   


Не проводиться лікувальний період в наступних випадках. Якщо в масі картоплі є значна кількість дефектних бульб (підморожених, уражених фітофторою, кільцевою гниллю), то перш за все його перебирають, видаляють недоброякісні бульби, а що залишилися зберігають при низькій температурі (1-2 ° С), щоб не розвивалися гнильні мікроорганізми. Проведення зазначеного періоду недоцільно при пізній закладці на зберігання картоплі, якщо бульби тривалий час перебували у тимчасових буртах, а також якщо для складування використовують закуплену (завезену) картоплю, оскільки загоєння ушкоджень у таких випадках відбувається вкрай повільно.
Температурний режим зберігання картоплі є предметом досліджень багатьох учених. Ряд дослідників вважають за доцільне зберігання картоплі при низькій температурі - 1-2 ° С і навіть при нулі. Вибір такого режиму пояснюється тим, що при низькій температурі зберігання затримується проростання і сповільнюється життєдіяльність мікроорганізмів.
Результати інших досліджень свідчать про те, що при низькій температурі зберігання лежкість бульб у значній мірі погіршується. При зниженій температурі зберігаються найбільш стійкі, а отже найбільш агресивні мікроорганізми, які вражають бульби і викликають їх загнивання. Крім того, низькі температури сприяють відмирання очок і окремих клітин тканин, що в кінцевому підсумку призводить до псування бульб. Отже, чим ближче температура зберігання до температури проростання, тим менше небезпека прояву фізіологічного псування бульб. Тому рекомендується температура зберігання, близька до температури проростання бульб. Для більшості сортів картоплі такою температурою є 2-4 ° С. При зберіганні картоплі в умовах низьких температур (від 0 до - 1 ° С) крім інфекційних захворювань бульби уражаються фізіологічними захворюваннями, які виражаються в потемнінні м'якоті . Зовні бульби з потемнілою м'якоттю або дуплава не відрізняється від здорових бульб, але до вживання таку картопля не придатна.
В основний період зберігання бульби перебувають у стані спокою, інтенсивність процесів їх життєдіяльності сповільнюється. Період спокою підрозділяється на вимушений, який припиняється як тільки створюються сприятливі умови для зростання, і глибокий спокій, або «природний», - це стан, коли зростання не настає незважаючи на сприятливі умови. Тривалість періоду спокою - від одного до трьох місяців залежно від сорту і умов вирощування. Дощове холодне літо сприяє подовженню періоду спокою, а суха і жарка погода під час вегетації рослин скорочує його, а іноді й зовсім знімає.
При температурі зберігання вище 4 ° С бульби проростають, що обумовлює зниження якості картоплі. Для затримки проростання до кінця періоду зберігання, коли бульби виходять зі стану глибокого спокою (починаючи з березня), необхідно підтримувати низьку температуру повітря - 1 ° С. Короткочасне (1-2 місяці) зберігання картоплі в цей період при такій температурі не знижує його якостей. У період глибокого спокою навіть деяке підвищення температури зберігання не викликає проростання картоплі.
Мінеральні добрива при вирощуванні картоплі істотно впливають на його лежкість в процесі тривалого зберігання. Бульби, вирощені при надлишку азоту, містять більше цукрів, дихання їх більш інтенсивний, ніж при надлишку фосфору і калію. Втрати бульб, вирощених при надлишку азотного живлення, зростають у зв'язку з підвищенням їх дихання і ураженням хворобами. Застосування високих доз мінеральних добрив при вирощуванні картоплі не знижує його лежкості, смакових якостей і навіть спостерігається менша поражаемость картоплі сухою гниллю, але тільки в тому випадку, якщо вони використовуються в правильному співвідношенні.
На лежкість картоплі при тривалому зберіганні великий вплив мають його сортові особливості. Дослідження останніх років показують, що для картоплі слід застосовувати диференційований режим зберігання. Одні сорти можуть зберігатися при знижених температурах, для інших потрібна вища температура зберігання.
Нагадаймо й про метод що широко застосовується народі - почергове розміщення картоплі та буряків. Бульби під час тривалого зберігання запотівають, а коренеплоди поглинають вологу.
Перебирання картоплі проводять тільки в разі появи хвороб, що легко передаються від бульби до бульби. У всіх інших випадках її слід уникати, так як під час перебирання заражається хворобами вся маса картоплі, порушується газове мікросередовище, що утворилася в масі продукту і що характеризується підвищеним вмістом вуглекислоти. Крім того, бульбам наносяться додаткові механічні пошкодження. Зів'ялі бульби підлягають першочерговому використанню.

Подібні статті

 

 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved