Головна | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Меню сайту
|
Картопля.Як готувати бульби картоплі до посадкиДля отримання високих урожаїв бульби яровізірують (пророщують) на світлі, в результаті чого сходи з'являються на 10-12 днів раніше, а збір врожаю починається на 15-20 днів раніше, ніж при посадці непророслими бульбами. Насіннєві бульби викладають на пророщування в приміщенні, де є розсіяне природне освітлення, за 30-40 днів до посадки. Посадку бульб зазвичай проводять у 1-2-ой декаді травня, тому на світлове пророщування їх викладають в кінці березня-початку квітня.
Картоплю виймають з льоху і перебирають, відбираючи тільки здорові бульби. Досвідчені городники перед пророщуванням замочують бульби у ванній протягом години у воді кімнатної температури. Лікувальні властивості картоплі Це необхідно для заповнення вологи, яку картопля втрачає під час зберігання. Потім бульби розкладають у 1-2 шари у світлому приміщенні на підлозі, підвіконнях, столах або укладають в неглибокі ящики. Для пророщування невеликого числа бульб можна використовувати упаковку від яєць.
Бульби укладають так, щоб столона частина (та сторона, якій він був прикріплений до материнського рослині) виявилася знизу: тоді паростки будуть проростати вгору.
Втім, якщо ви помилилися і поклали бульбу так, що паростки з'явилися знизу - не біда. Обламайте їх і розгорніть бульбу в правильне положення. Сторона частина бульби, якою вона кріпилася до материнського куща немає вічок і при укладанні картоплі на пророщування вона повинна бути звернена вниз.
Коли з'являться паростки, виберіть чотири найбільш верхніх, а решта обламайте, щоб посадкова бульба годувала тільки ці паростки. Оптимальна довжина паростків перед самою посадкою повинна бути приблизно 2,5 см. Втім, колір паростків перед посадкою важливіше, ніж їх довжина. Паростки мають бути зеленими, як на фото ліворуч, а не білими. Білими паростки стають при нестачі світла під час пророщування.
Якщо бульби, після того як їх витягли з місця холодного зберігання для пророщування, вже мають довгі паростки, їх необхідно обламувати. На час посадки на їх місці при оптимальних умовах просвічування виростуть вторинні паростки. У перші 10-15 днів бульби тримають в теплі при кімнатній температурі 18-22оС, поки не виклюються очки і паростки не досягнуть 0,5 см. Потім температуру знижують до 8-10оС, що усуває небезпеку висушення бульб. При такому режимі пророщування на бульбах картоплі утворюються здорові, потужні, зелені паростки, стійкі до холоду і хвороб.
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
При використанні матеріалів сайту посилання на ovochi.in.ua обов'язкове! © 2022 Кobzar All Rights Reserved |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||