Меню сайту




Овочі - статті, ідеї, пропозиції
|
Правила збирання врожаю картоплі
Настав час збору врожаю картоплі. Цей етап робіт вважається найбільш складним і трудомістким в агротехніці вирощування картоплі. Від збирання врожаю залежить якість бульб та їх зберігання.На дачних ділянках при малих обсягах урожай прибирають частіше всього вручну, викопуючи бульби вилами або лопатою.
До речі, картоплю краще копати лопатою, а не вилами. Справа в тому, що зріз, залишений на бульбі лопатою, швидко висихає, а прокол вилами обмежує термін лежкості.
Під час прибирання перед городником стоїть подвійне завдання - збір врожаю і заготівля свого насіннєвого матеріалу. До початку прибирання необхідно підготувати інвентар: ящики, мішки, корзини. Перевіряють і дезінфікують льохи, підвали або інші сховища картоплі.
Щоб підвищити термін зберігання картоплі, необхідно дотримуватись нескладних правил.
Картопля не можна прибирати відразу після заморожування, який вбив надземну масу, а також якщо її тільки що скосили, у цьому випадку бульби будуть розтріскуватися.
Не викопують картоплю і в осінні ранкові години, якщо повітря набагато холодніше грунту. Приблизно за три тижні до збирання врожаю картоплі ділянку необхідно полити. Вибираючи бульби з грунту, їх кладуть, а не кидають в тару. Мішки з картоплею переносять акуратно або укладають на візок так, щоб вони не стикалися один з одним.
Збираємо картоплі урожай економно
Описаний на сайті спосіб - спочатку викопування та збирання, а потім перебирання і закладка на зберігання - це старий випробуваний спосіб, яким до сих пір користуються багато городників. Але якщо в сараї буде висока вологість, та ще й бульби вологі, то можна втратити частину врожаю через гнилі. А якщо ще й часу на пере6ирання картоплі не вистачить, бульби будуть піддаватися додатковій небезпеці , та й термін перебирання затягнеться.
Для того щоб не піддавати картоплю додатковому ризику, треба скористатися іншим способом. При цьому способі викопану картоплю не збирають відразу в мішки, а залишають лежати на землі шаром в одну картоплину. Покопати пару годин, обсохлу картоплю збирають у відра, а потім перекладають у мішки. Але не просто збирають , а одночасно перебирають і сортують. Сортувати на грядці дуже просто. Візьміть відро і, переміщаючись вздовж грядки, вибирайте картоплю певного призначення, наприклад спочатку на насіння. Вибравши всю картоплю на насіння, перекладіть його в мішки. Потім починайте збирати картоплю для їжі. Після цього - дрібну, а різану і зіпсовану - окремо. Тепер у мішках лежить вже відсортована і готова до засипання в льох картопля.
Залишилося віднести мішки в картоплесховище. Зручніше робити це удвох: одна людина сортує картопля, а друга відносить в підвал. Використовуючи цей спосіб, ви заощадите час і сили.
Збирання та закладання на зберігання можна провести всього за один день. Не потрібно робити подвійну роботу: спочатку збирати картоплю на ділянці, а потім ще раз перебирати його в сараї. Обидві операції проводяться прямо на городі. Завдяки цьому способу забезпечується краща збереженість картоплі, так як він знаходиться на сонці, яке не тільки відмінно сушить, але і вбиває все хвороботворні мікроби.
Вже ввечері ви будете точно знати, скільки і якої картоплі викопано за день.Проте, як мовиться, у медалі дві сторони. Ось, зворотній бік медалі - додаткова відповідальність. Необхідно контролювати час сушіння картоплі. Картоплю краще копати рано вранці, максимум до 10 години, і ввечері, починаючи з 17 години.
Детальніше про: збирання врожаю ранньої картоплі та збирання основного врожаю картоплі
|






|