Головна  

Меню сайтуКартопля

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

 
 
 

 

Лікувальні властивості моркви.

Морква лікуєМОРКВА ПОСІВНА
Хімічний склад моркви. У коренеплодах містяться каротин, вітаміни С, К, РР і групи В, а також залізо, фосфор, кальцій, йод, мідь, кобальт, магній, кремній і інші корисні мікроелементи, жирні та ефірні олії і вуглеводи. У моркві знайдені амінокислоти орнітин, аспарагін, серин, пролін і інші, незамінні амінокислоти, які не синтезуються в організмі і повинні обов'язково надходити з їжею, - лізин, треонін, метіонін і лейцин.

Корисні властивості моркви. Великий вміст каротину дозволяє використовувати моркву як джерело вітаміну А, нестача якого викликає підвищену стомлюваність, зниження апетиту, стійкість до застудних та інфекційних захворювань, порушення функцій шкіри і шлунково-кишкового тракту, розвиток недокрів'я, зниження або втрату сутінкового зору.

   

Значна втрата вітаміну А (поряд з вітаміном С і вітамінами групи В) спостерігається при важкій фізичній роботі, особливо в жаркий час, і на тлі нестачі кисню. У цих випадках для профілактики і лікування гіповітамінозу вживають свіжу моркву або її сік. Однак при захворюваннях печінки і щитовидної залози каротин моркви не засвоюється. У цих випадках приймається вітамін А, який є в аптеках.

Показання до застосування. Моркву і морквяний сік використовують для лікувального харчування при захворюваннях серцево-судинної системи, печінки, нирок і порушенні мінерального обміну. Цінуються вони і в дитячому харчуванні. Але надмірна кількість вітаміну А шкідлива організму . У дітей, наприклад, можуть спостерігатися підвищення температури, блювання, пітливість, сонливість, висипання на шкірі.


Лікуємо запори та геморой

Терту моркву використовують при запорах і геморої по 1 склянці на ніч. Сік з медом (1:1) або терту моркву, зварену в молоці, вживають при простудних захворюваннях. Для профілактики та лікування ожиріння рекомендується їсти моркву з салатною капустою і журавлиною, оскільки в них міститься багато йоду.
Лікування опіків, виразок та гнійних ран.

Морквяним соком полощуть рот і глотку при запальних захворюваннях. Використовують його для лікування сечокам'яної хвороби. Свіжу кашку коренеплодів прикладають до опіків, виразок і гнійних ран. Більш ефективним є застосування настою насіння моркви, особливо дикої.

Настій насіння моркви.

Для приготування настою насіння 1 столову ложку сировини заливають 1 склянкою гарячої води, витримують всю ніч, вранці кип'ятять 3 хв, охолоджують і проціджують. Приймають по 1 склянці 3 рази на день до їжі в теплому вигляді. При геморої рекомендується пити чай, приготований з морквяних листя.

Маска для обличчя. При сухій шкірі обличчя роблять морквяні маски. Для цього 2-3 коренеплоди натирають на тертці, змішують з 1 яєчним жовтком і наносять тонким шаром на шкіру обличчя. Через 20-25 хв масу змивають тампоном, змоченим теплою водою. Процедуру проводять 1-2 рази на тиждень.

Лікувальні властивості картоплі | капусти | квасолі | моркви | буряка | часнику | цибулі | перцю | редьки | петрушки | гарбуза | томатів читайте далі на сайті.

<<Назад

 

Увага!При використанні матеріалів сайту консультація лікаря обов'язкова!






 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved