Головна  

Меню сайтуКартопля

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

 
 
 

 

Лікувальні властивості томатів.

Лікувальні властивості помідорПОГОВОРИМО про томати
Помідор здавна відомий як незамінний дієтичний продукт. Вони містять білки, амінокислоти, ферменти, цукру (фруктоза, рафіноза, сахароза), клітковину, органічні кислоти (лимонну, яблучну, щавлеву, янтарну, винну і ін), Рослинний жир, солі калію, міді, цинку, магнію, дуже багато заліза, каротину і вітамінів - С, В1, В2, В6, К, РР, а також пантотенову та фолієву кислоти. Крім перерахованих речовин, в них знайдені стерини, сапоніни і пектинові речовини.

Томати широко використовують у лікувальному харчуванні як додаткове джерело поповнення організму вітамінами і мінеральними солями. Збалансованість макро-і мікроелементів і велика кількість вітамінів у поєднанні з клітковиною і пектиновими речовинами роблять цей овоч незамінним у харчуванні людей з різними порушеннями сольового обміну і страждаючих тіла надмірною масою. Стиглі томати показані при різних формах недокрів'я, оскільки містять добре засвоювані солі заліза та фолієву кислоту, що беруть участь у нормалізації кровотворення.

   

Завдяки наявності великої кількості органічних кислот томати здатні збуджувати апетит, активувати процеси травлення, пригнічувати дію хвороботворної мікрофлори кишечника.

Завдяки вітаміну С і каротину томати по праву вважають сильним протицинготним засобом. Для задоволення добової потреби людини в перерахованих компонентах досить щодня вживати близько 200 г цих овочів у свіжому вигляді.

Солі, що містяться в томаті, нормалізують кислотно-лужну рівновагу в організмі і за рахунок цього знижують артеріальний тиск. Використання томатів в їжу стимулює роботу печінки, що необхідно при її запаленні і цирозі. Однак необхідно пам'ятати, що велика кількість органічних кислот викликає спазм мускулатури жовчного міхура, що протипоказано при жовчнокам'яній хворобі.

Місцево томати знайшли застосування для лікування гнійних ран. У цьому випадку стиглі плоди розтирають і отриману кашку прикладають до ділянок запаленої шкіри. У косметиці дію томату прирівнюють до огірка і моркви. Він вітамінізує шкіру, надає їй більш темний відтінок, сприяє розгладженню зморшок. Рекомендується щодня робити маску з м'якоті томата на 10-15 хв. Розім'яті томати також використовують як стимулятор росту волосся.

Лікувальні властивості картоплі | капусти | квасолі | моркви | буряка | часнику | цибулі | перцю | редьки | петрушки | гарбуза | томатів читайте далі на сайті.

<<Назад

 

Увага!При використанні матеріалів сайту консультація лікаря обов'язкова!






 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved