Головна ФУТБОЛ дивитися онлайн

Меню сайтуКартопля

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 
 
 
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

Збирання та зберігання моркви.

збирання морквиКоли і як збирати моркву

Як тільки коренеплоди починають підростати, їх вибірково висмикують з грядки. По-перше, молода морква до столу зайвою не буває, по-друге, в рядках на грядці стає вільніше, що дозволяє  рослинам повніше використовувати харчування, вологу і в результаті швидше нарощувати масу. Повністю врожай з грядок прибирають залежно від сорту: рання морква зазвичай готова до збирання вже в липні, середньостигла - в серпні, а пізню (ту, яку закладають на зберігання) - у другій половині вересня. У всякому разі, з прибиранням потрібно закінчити, поки не настали заморозки.
З сухої землі коренеплоди, не пошкодивши, витягнути не так просто. Тому краще або дочекатися дощу, або «не чекати милості від природи» і полити рослини або змочити грунт на грядці. Морква підкопуються лопатою і висмикують за бадилля. Надлишок землі обтрушують руками. Неприпустимо робити це, б'ючи коренеплоди об  землю, лопату або один до одного: пошкодження обов'язково дадуть про себе знати і така морква не зможе довго зберігатися навіть в ідеальних умовах.

Усі  коренеплоди, які призначені для вживання в їжу, бадилля обрізають до самої головки. У сім'яників (рослин, які наступного року будуть висаджені на насіння) залишають приблизно 2-3 см гички. Відразу ж після висмикування із землі коренеплоди сортують: здорові й цілі залишають для довгострокового зберігання, пошкоджені першими вживають в їжу, дрібні і хворі - викидають.
Потім коренеплоди потрібно підсушити. Звичайно, не на сонці: під впливом сонячних променів вони швидко втрачають вологу і зморщуються.
Найкраще місце для просушування моркви - під навісом, на дерев'яному або фанерному щиті, а в ідеалі - на дерев'яній решітці з дрібними осередками, щоб повітря обтікав коренеплоди з усіх боків.

   

Як зберігати моркву

Через 2-3 дні після просушування моркву укладають шарами в дерев'яні ящики, пересипаючи піском. Якщо площа підвалу (льохи) дозволяє, можна обійтися і без тари, уклавши моркву на підлогу, також пересипаючи кожен шар піском. Причому потрібно розташувати коренеплоди так, щоб вони не торкалися одне одного.

Хороший результат дає «глазурування» моркви глиною. Щоб приготувати «глазур», глину слід розвести водою до консистенції густої сметани. Після опускання   в бовтанку коренеплоди слід викласти на грати, щоб зайва рідина висохла . Морква в такій захисній оболонці практично не втрачає вологу, залишається в погребі чи підвалі свіжої до самої весни. Але звичайно, для цього в сховищі  повинно бути прохолодно і сухо, інакше глиняна «глазур» відволожиться і коренеплоди почнуть гнити. За сприятливих умов у сховищі можна зберегти моркву і в поліетиленових мішках, зробивши в них отвори для вентиляції, а зверху засипавши тирсою шаром 15-20 см.

Якщо моркву передбачається зберігати без опускання  в бовтанку або пересипання піском, її слід густо посипати товченою  крейдою. У результаті цієї процедури ймовірність гнильних процесів різко знизиться. Ефект посилиться, якщо коренеплоди додатково пересипати цибулинням.

Подібні статті

 



 



 

 

 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved