Головна  

Меню сайтуКартопля

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

 
 
 

 

Пастернак

посів, вирощування, збирання та зберігання врожаю

Пастернак вирощуванняВирощування пастернаку

 

Пастернак - належить до сімейства селерових. Дворічна рослина, в перший рік життя утворює коренеплід округло-конусоподібної форми. На другий рік цвіте і утворює насіння.

У коренеплодах міститься сухої речовини 17,5-18,7%, цукру - 8,6-10,5%, вітаміну С - 40мг%, а також вітаміни В, і В2.

Пастернак - найближчий «родич» селери і петрушки. В даний час коренеплоди його застосовують головним чином як приправу до супів, гарнірів, м'яса. Але був час, коли пастернак використовувався в кулінарії дуже широко. Його вирощування і споживання значно скоротилася після введення в культуру картоплі. Використовують пастернак для приготування тушкованих страв, його кладуть у супи, вживають як гарнір до м'яса. Широко застосовують при консервуванні овочів, солінні огірків, додають в маринади.
Відрізняється винятково великою цілющою дією - корисний для покращення апетиту, при загальному занепаді сил, як сечогінний, болезаспокійливий засіб при коліках в шлунку, а також при каменях у нирках і сечовому міхурі, при лікуванні водянки і жіночих хвороб, для зменшення кашлю.

   

Коренеплоди відрізняються гарною лежкістю і добре зимують у грунті.

Сорти пастернаку:

Круглий ранній - скоростиглий, вегетаційний період 100-110 днів коренеплід довжиною до 12 і діаметром до 10 см.

Гернсійський - пізньостиглий, високоврожайний.

Студент - пізньостиглий, вегетаційний період 140-150 днів, коренеплід довжиною 25-35 см.

Пастернак посівний (Pastinaca sativa L.) - дворічна овочева рослина з м'ясистим, солодкуватим, веретеновідним жовто-коричневим коренеплодом (корінням). батьківщиною пастернаку вважають Європу і Середню Азію.

Агротехніка пастернаку багато в чому схожа з агротехнікою селери і петрушки. Для вирощування пастернаку придатні родючі суглинкові грунти або окультурені торфовища, глинисті і кислі грунти не придатні. Кращі попередники - рання капуста, огірок, цибуля, томат. Насіння пастернаку висівають рано навесні на добре освітлені грядки, закладають на глибину 1,5-2 см, залишаючи міжряддя в 20-30 см. Насіння проростає через 3-4 тижні. Прискорити проростання можна, якщо попередньо замочити насіння у воді. З'явилися сходи проріджують, залишаючи між рослинами 10-15 см.


Догляд за пастернаком. Перші два місяці пастернак росте повільно, у цей час доводиться частіше прополювати грядки і рихлити грунт. Коли з'являться перші справжні листи, прорвати в рядках, залишаючи рослини через 10-15 см. Поливають рослини рідко, але рясно. Пам'ятайте! У жаркі сонячні дні рослина пастернаку виділяє пекучі ефірні масла, які викликають сильні опіки на оголених частинах тіла. Тому доглядати за пастернаком слід в похмурі дні, а також рано вранці або пізно ввечері.


Збирання пастернаку проводять до настання технічної стиглості, до стійких заморозків. коренеплоди відкопують лопатою або вилами і висмикують, намагаючись не пошкодити коренеплід, потім обрізають бадилля на рівні головки. У холодильнику коренеплоди можуть знаходитися до чотирьох тижнів, залишаючись цілком свіжими. Зберігати ж їх до наступного врожаю найкраще в погребі засипавши піском при низькій температурі.

Можна частину коренеплодів не викопувати, вони добре перезимують в грунті, лише засипати їх зверху листям і снігом. У цьому випадку навесні ви отримаєте надранні коренеплоди - їх можна викопувати вже до кінця березня, як тільки почне танути грунт.

 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved