Меню сайту
Овочі - статті, ідеї, пропозиції
|
Пастернак
посів, вирощування, збирання та зберігання врожаю
Вирощування пастернаку
Пастернак - належить до сімейства селерових. Дворічна рослина, в перший рік життя утворює коренеплід округло-конусоподібної форми. На другий рік цвіте і утворює насіння.
У коренеплодах міститься сухої речовини 17,5-18,7%, цукру - 8,6-10,5%, вітаміну С - 40мг%, а також вітаміни В, і В2.
Пастернак - найближчий «родич» селери і петрушки. В даний час коренеплоди його застосовують головним чином як приправу до супів, гарнірів, м'яса. Але був час, коли пастернак використовувався в кулінарії дуже широко. Його вирощування і споживання значно скоротилася після введення в культуру картоплі. Використовують пастернак для приготування тушкованих страв, його кладуть у супи, вживають як гарнір до м'яса. Широко застосовують при консервуванні овочів, солінні огірків, додають в маринади.
Відрізняється винятково великою цілющою дією - корисний для покращення апетиту, при загальному занепаді сил, як сечогінний, болезаспокійливий засіб при коліках в шлунку, а також при каменях у нирках і сечовому міхурі, при лікуванні водянки і жіночих хвороб, для зменшення кашлю.
Коренеплоди відрізняються гарною лежкістю і добре зимують у грунті.
Сорти пастернаку:
Круглий ранній - скоростиглий, вегетаційний період 100-110 днів коренеплід довжиною до 12 і діаметром до 10 см.
Гернсійський - пізньостиглий, високоврожайний.
Студент - пізньостиглий, вегетаційний період 140-150 днів, коренеплід довжиною 25-35 см.
Пастернак посівний (Pastinaca sativa L.) - дворічна овочева рослина з м'ясистим, солодкуватим, веретеновідним жовто-коричневим коренеплодом (корінням). батьківщиною пастернаку вважають Європу і Середню Азію.
Агротехніка пастернаку багато в чому схожа з агротехнікою селери і петрушки. Для вирощування пастернаку придатні родючі суглинкові грунти або окультурені торфовища, глинисті і кислі грунти не придатні. Кращі попередники - рання капуста, огірок, цибуля, томат. Насіння пастернаку висівають рано навесні на добре освітлені грядки, закладають на глибину 1,5-2 см, залишаючи міжряддя в 20-30 см. Насіння проростає через 3-4 тижні. Прискорити проростання можна, якщо попередньо замочити насіння у воді. З'явилися сходи проріджують, залишаючи між рослинами 10-15 см.
Догляд за пастернаком. Перші два місяці пастернак росте повільно, у цей час доводиться частіше прополювати грядки і рихлити грунт. Коли з'являться перші справжні листи, прорвати в рядках, залишаючи рослини через 10-15 см. Поливають рослини рідко, але рясно. Пам'ятайте! У жаркі сонячні дні рослина пастернаку виділяє пекучі ефірні масла, які викликають сильні опіки на оголених частинах тіла. Тому доглядати за пастернаком слід в похмурі дні, а також рано вранці або пізно ввечері.
Добавить свое объявление
Загрузка...
Збирання пастернаку проводять до настання технічної стиглості, до стійких заморозків. коренеплоди відкопують лопатою або вилами і висмикують, намагаючись не пошкодити коренеплід, потім обрізають бадилля на рівні головки. У холодильнику коренеплоди можуть знаходитися до чотирьох тижнів, залишаючись цілком свіжими. Зберігати ж їх до наступного врожаю найкраще в погребі засипавши піском при низькій температурі.
Можна частину коренеплодів не викопувати, вони добре перезимують в грунті, лише засипати їх зверху листям і снігом. У цьому випадку навесні ви отримаєте надранні коренеплоди - їх можна викопувати вже до кінця березня, як тільки почне танути грунт.
|
|