Вирощування пряних рослин.
У багатьох з нас слово « прянощі » асоціюєтьсяся зі східними та південними країна ми , де вони в основному і вирощуються. Багато прянощів які привозили з південно-східних країн , Китаю та Індії (кориця , ваніль , чорний і запашний перець , лавр , гвоздика і ін ) , широко вживаються в українській та европейкой кухні. Але поряд з ними існує чимало культур , які можуть рости і в північних широтах. В наших кліматичних умовах виростає безліч пряно-ароматичних рослин , які давно і з успіхом використовуються в їжу. Деякі з них були добре відомі в старовину , але в наші часи мало поширені або зовсім незнайомі більшості городників. В останні роки інтерес до забутих «новинок» допоміг вивести із забуття багато цікавих рослини , і все частіше в аматорських садах можна зустріти поряд з традиційними культурами різноманітні пряні трави , які безсумнівно служать прикрасою ділянки , надаючи їй яскравого незвичайного виду . До того ж багато пряних рослин прекрасні медоноси , що привертають бджіл для кращого запилення овочевих і плодових культур.
Більшість цих культур є вихідцями із Середземномор'я - колиски багатьох сучасних овочевих рослин , але зустрічаються серед них і мешканці Європи , Сибіру і Далекого Сходу. Тому й вимоги до умов вирощування пряних рослин різні. Одні з них невибагливі , відмінно зимують і прекрасно себе почувають в різних кліматичних умовах , інші - примхливі ніжні , та вимагають постійної уваги і особливого догляду. Але незважаючи на складність вирощування , практично будь-яку пряність можна виростити на своїй ділянці.
Любисток. Одне з кращих пряних рослин, невибаглива до світла, тепла та грунту. Розмножується насінням, висівають під зиму або ранньою весною. Нові рослини можна отримати і діленням куща У їжу йдуть свіжі стебла, листя і коріння як приправи до м'ясних супів, овочевих страв, а також для приготування маринадів і напоїв.Читати далі
Фенхель, або аптечний кріп. Розмножується посівом насіння рано навесні, влітку або під зиму. Для отримання ніжного потовщення рослини злегка підгортають. Те ж роблять на однорічних рослинах під зиму, щоб отримати насіння, яке дозріває не одночасно і легко осипається, У їжу використовують м'ясисті потовщення стебла в сирому вигляді як десерт або у тушкованому вигляді.Насіння в якості прянощів застосовують при виготовленні кулінарних виробів і домашніх консервів. Культивований сорт - Болонський (Перцевий солодкий).Читати далі
Чабер . Розмножується ця рослина насінням, поділом кущів, живцюванням пагонів, зимує без укриття. Висівають його насіння в квітні, на одному місці вирощують 3-5 років. Листя і молоді пагони, які мають різкий присмак перцю, застосовують в сирому і сушеному вигляді як приправу до різних страв. У однорічних рослин зелень зрізають один раз перед цвітінням, у багаторічних - два-три рази за сезон.Читати далі
Майоран. Теплолюбива рослина. Насіння висівають навесні. Забирають майоран на початку масового цвітіння й після відростання, коли зрізають стебла на висоті 5 сантиметрів від землі. У їжу йде вся надземна частина як свіжа, так і сушена як прянощі при приготуванні м'ясних, рибних і овочевих страв і в домашньому консервуванні. Кращі сорти-Листовий і Квітковий.Читати далі
Материнка. Розмножується насінням або розсадою з холодних парників. Стебла дворічних рослин зрізають в період масового цвітіння. Листя і квіти, що мають остропряний смак і приємний аромат, в сирому і сушеному вигляді гарні для приготування страв із сирих овочів, картоплі та м'яса.Читати далі
М'ята. Холодостійка рослина. Посадку кореневищами або відводками ведуть навесні або восени у вологий грунт городу. М'яту поділяють на білу і чорну, які відрізняються за забарвленням листя і стебел, вмістом і ароматичності масла. Свіжі та сушені листя і суцвіття містять ефірні масла, що додають приємний запах і пряний смак салатів та супів. М'ята , крім того, - цінна сировина для отримання м'ятного масла, потрібного не тільки для харчових цілей але і в парфумерії та медицині.Читати далі
Добавить свое объявление
Загрузка...

Меліса. Розмножується посівом насіння ранньою весною. У період бутонізації прибирають стебла з листям і вживають їх як пряність для виробництва харчових виробів, яким вони надають сильний аромат лимона і гіркувато-пряний присмак.Читати далі

Чебрець. Розмножують насінням при ранньо весняному посіві.Забирають з городу рослину під час цвітіння. Листя пряного аромату і злегка гіркувато-пекучого смаку. Застосовують їх при приготуванні соусів, маринадів, овочевих і м'ясних страв.
Оман. У народі назвали - " Дивосил " пішло від " дев'яти сил" , якими він володіє.
Це багаторічна трав'яниста рослина має прямостоящий стебло висотою до 2,5 метрів , на якому розташовуються великі квітки жовтого кольору і широкі велике листя .
Він часто зустрічається в Україні (крім Карпат) . Любить вологі місця , росте на болотах , луках , лісових галявинах , по долинах річок і т. п. Читати далі
|