Головна $$$ Реальний заробіток в мережі інтернет $$$   

Меню сайтуКартопля

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

 
 
 

 

Материнка звичайна

Материнка звичайна, багаторічна рослина родини. Це невисокий (30-60 см) напівчагарник з гіллястими тонкими стеблами. Нижні повзучі пагони з дрібним яйцевидним листям і численними лілово -рожевими дрібними квітками. Листя і молоді пагони , що мають приємний аромат і гіркуватий присмак , додають у салати , перші та другі страви , але особливо добре поєднується материнка з м'ясом , бобовими , томатами і сиром. Листя і пагони містять ефірні масла, що володіють бактерицидною властивістю , а також аскорбінову кислоту , каротин , дубильні речовини. Квітки входять до складу заспокійливих і жовчогінних трав'яних чаїв. Відвар з листя материнки використовується при застуді та різних запаленнях . Запах сушеної трави відлякує моль.


Сорти


' Біла ' , ' Карамелька ' , ' Кудесница ' , ' Медовий аромат ' , ' Мілана ' , ' Надія ' , ' Ошатна ' , 'Райдуга ' , ' Північне сяйво ' , ' Сибірська мелодія ' , , ' Фея ' , ' Хуторянка' .


Умови вирощування


Невибаглива рослина , росте практично в будь-яких умовах , але пишні і добреоблиствені кущики виростають на легких , багатих органікою грунтах. Материнка добре переносить недолік вологи , непогано зимує під шаром снігу або легким укриттям , вимерзає тільки в суворі зими .

Хороший урожай можна отримати лише протягом трьох -чотирьох років , надалі кущі старіють і пагони дрібнішають .

 


Розмноження материнки


Розмножується материнка насінням , поділом кореневища , а також зеленими живцями. Оптимальний термін посіву на розсаду - кінець березня - початок квітня , в теплицю або на підвіконні. Насіння сіють у невеликі скриньки . Трохи підрослі сіянці розсаджують по окремих горшочках і у віці 60 днів висаджують у відкритий грунт на підготовлену гряду на відстані 20-30 см один від одного , залишаючи 50-60 см між рядами.

До розподілу кореневищ краще приступати навесні , коли пагони відростуть . материнський кущ обережно викопують разом з грудкою землі і розділяють на декілька частин , намагаючись не пошкодити коріння . Висаджують діленці за тією ж схемою , що і розсаду .

Живці для укорінення нарізають з дорослих рослин з кінця травня по серпень. Їх висаджують похило у вологий пісок на глибину 2-3 см так , щоб листочки и міжвузля залишалися на поверхні.  Посадки для кращого укорінення необхідна підвищена вологість , для чого їх вкривають плівкою або нетканим матеріалом і оприсківаютнесколько раз на день водою з розпилювача . Окоренной рослини восени або навесні наступного року розсаджують на постійне місце.

Догляд запосадками


Полягає в регулярних прополках , поливах і підгодівлі кілька разів за I сезон. Підживлення потрібно рослинам навесні після зимівлі і після зрізки врожаю. У весняних підгодівлях повинні переважати азотні добрива , мінеральних або органічні , у другій половині літа переважно підживлення  фосфорно- калійними добривами. Восени перед відходом під зиму грунт під рослинами бажано замульчувати перепрілим компостом або тирсою.


Хвороби та шкідники


Материнка може вражатися попелицею , яка висмоктує сік з листя і тим самим послаблює рослини. Оскільки на зеленних культурах не можна застосовувати хімічні препарати , то з попелицею можна боротися народними або біологічними методами. Пагони обприскують мильним розчином , опудрюють сумішшю тютюнового пилу і золи в співвідношенні 1:1 , обробляють настоєм часнику або томатного бадилля.
Пагони з листям зрізають в період цвітіння на висоті 6-8 см. Їх розкладають тонким шаром в сухому притіненому місці і висушують при температурі не вище 35 ° С. Висушені пагони зберігають у щільно закритій тарі протягом трьох років , поки вони зберігають свої ароматичні властивості .

 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved