Головна $$$ Реальний заробіток в мережі інтернет $$$   

Меню сайтуКартопля

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

 
 
 

 

М'ята

Вирощування, догляд, збирання та зберігання м'яти.

М'ята - багаторічна рослина сімейства глухої кропиви  з повзучими кореневищами і гіллястими пагонами , на яких розташовуються темно зелене яйцеподібне листя і дрібні рожево -фіолетові суцвіття. Завдяки великому вмісту ментолу , вся зелена частина рослини має сильний запах і особливий « холодильний » смак . Молоді пагони і листя використовують для ароматизації чаїв та інших напоїв , кондитерських виробів , соусів , фруктових та овочевих салатів. Входить м'ята і до складу різних приправ , а також лікарських зборів : заспокійливих , шлункових , грудних . Запах м'яти приваблює в сад бджіл та інших комах.


Сорти м'яти


' Весна ' , ' Інна ' , ' Кубанська - 6 ' , ' Медичка ' , ' Мрія ' , ' Москвичка ' , 'Радуга ' , ' Янтарна ' , ' Лікарська -Г , ' Лікарська - 4 ' .


Умови вирощування


Дуже холодостійка , невибаглива рослина . Віддає перевагу торф'янистим і добре зволоженим родючим грунтам . Може рости в тіні , але на сонячних ділянках накопичує більше ефірних масел. На одному місці росте до 6 років.
Розмножують м'яту , як правило , відводками , кореневими нащадками і діленням куща. До розподілу кущів або відділенню відводків краще приступати навесні , після відростання пагонів. Діленці садять на підготовлену і заправлену органічними добривами грядку на відстані 30 см один від одного , між рядами залишають не менше 60 см. Можна розмножувати м'яту і насінням , висіваючи їх на розсаду в квітні під укриття або в горщики на підвіконні. Сіянці висаджують у грунт в середині травня.
Догляд за посадками м’яти полягає в основному в прополках , поливах , вирізанні старих сухих пагонів. Восени під кущі вносять перегній , яким підгортають стебла для кращої зимівлі .


Хвороби та шкідники


У сире , дощове літо може вражатися іржею. Профілактичні заходи : проріджування посадок , обмеження азотних підживлень . З шкідників можна зустріти м'ятного листоїда , який пошкоджує листя . Для зменшення чисельності шкідника важливі регулярні прополки , розпушування грунту навколо рослин , знищення рослинних залишків .


Збирання та зберігання врожаю м’яти.


Для сушіння пагони зрізують під час цвітіння , коли в них накопичується максимальна кількість ефірних масел. Їх зв'язують у пучки , злегка підв'ялюють на сонці , досушують в тіні при температурі не вище 30 ° С. Зберігають м’яту в закритій тарі. Для споживання у свіжому вигляді м'яту можна зрізати протягом усього літа . Листя годяться для заморозки.  Викопані восени кореневища м'яти можна використовувати для зимової вигонки.

 

 

 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved