Головна  

Меню сайтуКартопля

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

 
 
 
 

 

Редиска

посів, вирощування, збирання та зберігання врожаю

Редиска Вимоги до умов вирощування
Редиска - одна з самих ранньостиглих культур. Запилюється перехресно (комахами), рослина світло-і вологолюбна, холодостійка і скороспілим. Насіння редиски проростає при 3 - 4 ° С, оптимальна температура для росту і розвитку коренеплодів 15 - 18 ° С. Період вегетації до дозрівання коренеплодів залежно від скоростиглості сорту 25 - 40 днів. Окремі ранньостиглі сорти дають товарну продукцію через 20-25 днів після появи сходів.
Коренеплоди різної форми - від плоско до довгої конічної, в основному червоні, рожеві, малинові й білі за забарвленням. Маса їх від 5 до 200гр. М'якоть коренеплодів ніжна, соковита, слабоострого смаку. Містить цукру 3,72%, білка 1,23%, вітаміну С 25 мг%, вітамін В та інші корисні речовини.
 

Вимоги до грунтів для вирощування редиски

   

Для вирощування редиски підходять пухкі супіщані з достатнім запасом органічних речовин грунти.
Для редиски неприйнятні кислі грунти. Для вирощування редиски на кислих грунтах, восени необхідно провести вапнування - вносять вапно з розрахунку 400 - 500 грам на квадратний метр. Якщо грунт недостатньо родючий або не удобрений, то внесенням до нього добрив, можна зайнятися і по весні. Найкраще використовувати органічні добрива у поєднанні з мінеральними. Оптимальною є така суміш добрив внесених під редиску: компост, перегній, 10 - 15 грам селітри, 10 грамів суперфосфату та калійного добрива. Також слід внести і кілограм золи. Якщо у вас ділянка з родючим грунтом, то вносять лише мінеральні добрива.

Попередники редиски


Редиска не сприймає постійного вирощування на одному місці. Городник повинен пам'ятати про чергування овочевих культур на своєму городі і редиску потрібно вирощувати на тому ж місці не менш ніж через три - чотири роки. Неприпустимі також такі попередники як редька, капуста і ріпа.

Терміни посіву редиски
Редис, дуже простий і скоростиглий овоч, вирощувати який можна від початку і до кінця вегетаційного періоду овочевих культур. Починаючи з ранньовесняного періоду і до осені. Навесні редиску можна вирощувати в теплицях, парниках, а навесні і в осінній період у відкритому грунті.
Перший висів редиски проводять, як тільки можна вийти на город, наступні посіви проводять - через 7-8 днів після попередніх, але не пізніше 1-5 травня. При цьому треба враховувати особливості регіону. При пізніх строках сівби редиски формування коренеплодів відбувається в умовах довгого дня і підвищених температур, що обов'язково призведе до стрілкування коренеплоду. При цьому істотно знижується врожай і якість редиски. Для осіннього використання редиску сіють з липня до початку серпня.

Посів редиски
Насіння редиски на грядках висівають розкидним, узкорядним (відстань між грядками 7-10 см) або широкосмуговим способом. Норма висіву редиски - до 5 грам на квадратний метр, глибина загортання насіння 1-3 см. Чим сухіший грунт тим глибше сіють редис. Влітку сіють редис на глибину до 3-4 см. Городник повинен пам'ятати, що посіви редиски необхідно проводить ущільнення грунту каткуванням.

Догляд за посівами редису
Догляд за посівом починають з руйнування грунтової кірки, особливо на важких грунтах. Після появи одиничних сходів, посіви обробляють проти хрестоцвітих бліх. При запізненні з цими роботами на протязі 1-2 днів посіви можуть загинути. Найбільше шкодить блоха редису в теплі сонячні дні.
На початку утворення першого справжнього листка рослини дрібно коренеплідних сортів проривають на відстані 2-3 см, великоплідних - 4-5 (за розкидного способу посіву). На вузькорядного посівах рослини залишають через 2-3 і 2-4 см відповідно. Подальше догляд за рослинами полягає в систематичній прополці бур'янів.

Збирання врожаю редискиЗбір врожаю редиски
Збирають редиску в 2-3 строки. Коренеплоди повинні досягти товарних розмірів - 1,5 см в діаметрі. Зібрані рослини зв'язують у пучки. Слід уникати зберігання редиски в теплих приміщеннях приміщеннях, оскільки коренеплоди втрачають багато води і погіршується товарна якість. Не рекомендується надмірно розтягувати строки збирання редиски, бо коренеплоди швидко переростають, трухлявіють і стрілкують.



Універсальне використання редиски для ущільнення овочів
Редис має скоростиглі сорти, які можна використовувати для ущільнення інших культур (картоплі, цибулі сіянця, моркви та ін) і як культуру - маяк. Для цього її насіння висівають (2-3% від основної культури) одночасно з морквою, петрушкою, цибулею. Сходи редиски з'являються на 10-15 днів раніше за інших овочевих культур, що дозволяє швидше проводити розпушування міжрядь, проводити прополку і руйнувати грунтову кірку. Збір врожаю редиски при ущільненні культур потрібно проводити вчасно, щоб уникнути затінення рослин основної культури. Після збору врожаю редиски як ущільнювача грунт у міжряддях основної культури розпушують.

Зберігання редису
Від літніх посівів редиску можна зберігати до лютого і довше. Для цього коренеплоди збирають у другій половині вересня, а в південних районах - і пізніше. У суху погоду обрізують листки і корінці редиски. Після їх миють і підсушують до стану легкої зволоженості (без крапель води). Потім коренеплоди упаковують в пакети (бажано по 1 кг) з поліетиленової плівки товщиною близько 30 - 60 мікрон і запаюють (зав'язують).
Зберігають коренеплоди редиски у холодильниках при температурі 2 - 3 ° С і відносній вологості близько 90%. За таких умов редис може зберігатися протягом 190 днів. Але спочатку спробуйте не великі партії, поки не отримаєте досвіду.

Секрети вирощування редиски
Редис може бути одним з самим простих і, звичайно, одним з найбільш ранніх овочів, але невелика жменька проблем може зіпсувати все задоволення овочівників. На щастя, проблем легко уникнути за умови створення нормальних умов для росту і розвитку редиски.
1. Як зробити, щоб редис не був надто гіркою для вживання в їжу?
«Гострота» редису з'являється при затягнутому періоді вегетації коренеплоду. Горький редис або зростав надто повільно, або дуже старий.
2. Чому редиска лопається?
Іноді при дозріванні редис просто розколюється. Часто таке розтріскування є результатом нерівномірного поливу. Спроби заповнити великою кількістю води посушливий період призводять до того, що редис росте дуже швидко і лопається.
3. Чому редис жорсткий і волокнистий?
Для того щоб редис була ніжним і щільним при зборі врожаю, він має рости швидко. Якщо редису бракує прохолодної температури, в якої він потребує, і рясного регулярного поливу, він починає ставати жорстким і сухим.
4. Чому погано формуються коренеплоди редиски?
Найбільш частою причиною росту тільки зелених верхівок редиски є спекотна погода. Як тільки погода починає теплішати, редис починає цвісти і намагається закладати насіння.

 

 

 

 

 

 

 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved