Головна  

Меню сайтуКартопля

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

 
 
 

 

Редька

агротехніка, збирання та зберігання врожаю

РедькаВирощування редьки
Редька містить багато корисних мінеральних солей калію, кальцію, заліза, магнію, що сприяють поліпшенню обміну речовин в організмі, вітамін С, а також ефірні масла і глюкозиди, які надають їй особливий смак і гостроту.
В умовах Північно-Заходу редька добре росте і може давати врожаї до 30-40 кг з 10 м2. Вона холодостійка. Насіння починає проростати при температурі 1-2 ° С. Сходи витримують заморозки мінус 3-4 ° С.

Агротехніка вирощування редьки. Редьку необхідно розміщувати на родючих некислих середньосуглинистих або супіщаних грунтах з глибоким орним шаром.Важкі холодні грунти непридатні.

 

Редька вологолюбна, тому на піщаних грунтах вона може дати хороший урожай тільки при поливах. Попередниками редьки можуть бути всі овочеві культури, крім хрестоцвітих. Найкращі попередники-огірки, помідоригорох.
Обробку грунту восени починають з лущення - дрібної перекопки на глибину 5-6 см. Лущення грунту створює найкращі умови для проростання й появи сходів бур'янів, які потім знищують зяблевою оранкою або перекопуванням. При сильній засміченості грунту й при ранній прибирання попередника можливо дворазове лущення.
Через два тижні після лущення проводять зяблеву оранку або перекопування грунту на всю глибину орного шару. У випадку пізньої збирання попередника зяблеву оранку проводять без попереднього лущення.

   


До весняної передпосівної обробки грунту приступають, як тільки грунт перестане маститися і почне розпадатися на дрібні грудочки. Проводять весняне боронування зябу, яким розпушують верхній шар грунту, зменшують втрати вологи і вирівнюють поверхню. Надалі, якщо грунт сильно ущільнений, його треба перекопати на 3 / 4 глибини осінньої обробки і пробороновати.
Одною з основних умов одержання високих врожаїв редьки є створення правильного режиму харчування рослин. На добре удобрених під попередню культуру ділянках під редьку вносять лише мінеральні добрива: аміачної селітри 250-300 г, суперфосфату 300-400 г та калійної солі 250-300 г на 10 м2. Мінеральні добрива підвищують урожай і покращують якість коренеплодів.
На малородючих грунтах на кожні 10 м2 необхідно внести 30-35 кг компосту під зяблеву оранку або весняне перекопування. Свіжі органічні добрива вносити під редьку не рекомендується, так як вони викликають дуплястість і загнивання серцевини коренеплоду.
Для посіву треба брати здорові чистосортні насіння. 
Важливе значення у підготовці насіння до посіву має поділ їх за крупністю і вазі.Великі насіння мають великий абсолютна вага, більш високу лабораторну та польову схожість, дають дружні, сильні, вирівняні сходи, здатні забезпечити високий врожай. Калібрування насіння можна провесті на решетах з отворами 2-2,5 мм і. 
Підвищує врожай редьки намочування насіння у розчинах метиленової сині (0,3 г на 1 л води) або марганцевокислого калію (0,2 г на 1 л води). Тривалість намочування 16-24 години - до початку наклевиванія. Термін посіву повинен бути пов'язаний зі скоростиглістю сорти. Сорти, призначені для літнього споживання, треба висівати в кінці квітня-початку травня, для зимового споживання - 10-20 червня, після збирання салату, кропу, шпинату. Висівають редьку на гребенях в один ряд з відстанями між рядами 60 см або на грядках у 3 рядки з відстанню між рядками 34 см. Норма висіву каліброваних насіння -3-4 г (одна чайна ложка) на 10 м2.
У період догляду за рослинами необхідно проводити розпушування грунту в міжряддях і борознах, проріджування, підгодівлі, полив і боротьбу з шкідниками.Рихлити грунт у міжряддях треба на глибину 4-6 см. При більш глибокому розпушуванні пошкоджується коренева система редьки, а насіння бур'янів виносяться з глибоких шарів грунту у верхні. Тут, потрапляючи в сприятливі умови, вони проростає, засмічуючи посів.
Загущення посівів є однією з причин, що викликають збільшення цвітухи і погіршення якості коренеплодів. Тому сходи редьки своєчасно проріджують.Перше проріджування проводять у фазі двох справжніх листочків, а друге - у фазі чотирьох справжніх листочків. При першому проріджуванні між рослинами в ряду залишають відстань 8-10 см, при другому -15-20 см (для сорту Одеська - 10-12 см).Редька добре відгукується на підгодівлю. За період вегетації її підгодовують 2 рази. Добрива вносять у розчиненому або сухому вигляді з наступного розрахунку: аміачної селітри 10 г, суперфосфату 10-15 г, калійної солі 10 г на 10 м2.
Для підгодівлі можуть бути використані органічні добрива: пташиний послід, розведений водою у співвідношенні 1:10, або гнойова рідота, розбавлена ??водою у співвідношенні 1: 4. Витрата розчину становить 20-30 л на 10 м2.
У суху погоду недолік вологи в грунті погіршує якість коренеплодів редьки і збільшує число стрілкування рослин. У цьому випадку редьку треба полити, витрачаючи 20-30 л води на 1 м2 площі.
Небезпечними шкідниками редьки є хрестоцвіті блішки і капустяна муха.Особливо великої шкоди завдають хрестоцвіті блішки в період появи сходів. Якщо вчасно не вжити відповідних заходів, то блішки можуть повністю знищити сходи.Тому сходи редьки необхідно обприскати або 0,1-0,2-процентним розчином хлорофосу (100-200 мг на 1 л води), або 0,2-0,5-відсоткової емульсією тіофосом, або обпилити гексахлораном з розрахунку 15-20 г на 10 м2.
Прибирати редьку можна в різні терміни, в залежності від її сорту та призначення.Для літнього споживання її прибирають вибірково в кілька прийомів, для зимового-в один прийом до настання заморозків, так як підморожені коренеплоди погано зберігаються.
При обрізанні, сортування та транспортування редьки з нею необхідно поводитися дбайливо, так як кожне пошкодження може викликати її захворювання під час зберігання.
Редька в народній медицині 

зберігання редькиЗберігання коренеплодів редьки. Зберігати редькуможна в підпіллі, підвалах, льохах і інших приміщеннях при температурі від 0 до 1 ° тепла і вологості 85-90%.Приміщення має бути достатньо сухим, непромерзаючомим і добре провітрюваним.Коренеплоди редьки укладають в штабель на підлозі, на стелажах або полицях, але найкраще їх зберігати в ящиках. На зберігання відбирають тільки здорову, не пошкоджену редьку. Бадилля обрізають на рівні головки коренеплоду.



 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved