Головна  

Меню сайтуКартопля

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

 
Яндекс.Метрика
 
 

 

Ріпа

посів, вирощування, збирання та зберігання врожаю

РіпаВирощування ріпи
Ріпа багата вітамінами С, В1 і В2, цукрами, зольними елементами та іншими корисними речовинами, небхідно для організму людини. У їжу її вживають в сирому, пареному і вареному видах.
Цінність ріпи обумовлена ??також її скоростиглістю: через 60-80 днів після посіву можна отримати товарні коренеплоди.

 


Ріпа вологолюбна і протягом всього періоду зростання вимагає хорошого зволоження грунту.
При нестачі вологи коренеплоди виростають дрібними, з грубою м'якоттю, поганими на смак.
Ріпа холодостійка - насіння проростає при температурі 1-2 ° С. Сходи переносять заморозки до мінус 2-3 ° С. Добре росте ріпа при температурі від 12 до 18 ° С.

   


Найбільшого поширення в Північно-Західній зоні отримала ріпа сортів Петровська та Міланська біла червоноголова.
Петровська. Старовинний російський сорт, середньостиглий. Від посіву до повної збиральної стиглості проходить 75-80 днів. За хороших умов агротехніки дає коренеплоди через 60 днів після посіву. Коренеплоди плоскі або плоско-округлі з увігнутим денцем, м'якоть дуже щільна, жовта, соковита, солодка. Гіркуватий присмак буває тільки в сухі роки. Лежкість задовільна. Середній урожай 16-30 кг, але при добрій агротехніці можна отримати до 40 кг з 10 м2.
Міланська біла червоноголова. Сорт скоростиглий. Коренеплід формується через 60-65 днів після посіву. Коренеплід плоскою або округло-плоскої форми. Шкірка в нижній частині біла, а в надземній-яскраво-фіолетова. М'якоть біла, соковита, ніжна, солодка, з дуже слабким редечним присмаком. При переростання коренеплід стає в'ялим, несмачним. Сорт урожайний: з 10 м2 можна отримати більше 22 кг ріпи.


Ріпу вирощують на супіщаних і легких суглинних грунтах після будь-овочевої культури, крім хрестоцвітних, під яку вносилися органічні добрива. Її можна обробляти і на розробленій цілині. Свіжий гній під ріпу вносити не треба, тому що при цьому погіршується якість коренеплодів, з'являється дуплявість.
На грунтах, недостатньо багатих поживними речовинами, при весняному перекопуванні необхідно внести мінеральні добрива: по 150-200 г азотних і калійних і по 300 г суперфосфату на 10 м2. Частина цих добрив можна внести в рядки при посіві насіння.
Насіння ріпи дрібне, тому перед посівом потрібно ретельно розпушити грунт. Особливе значення має очищення ділянки від бур'янів.
Для літнього споживання ріпу висівають в кінці квітня-початку травня, а для зимового зберігання - наприкінці червня-початку липня. Сіють на грядках у 3 ряди. Для ранньовесняного посіву гряди краще заготовити з осені. Норма висіву насіння 1 -1,5 г на 10 л2.
Ріпу можна висівати як ущільнювач (по краях гряд) буряка, моркви та інших овочевих культур.
Для запобігання сходів від хрестоцвіті блішки потрібно опудрить насіння і обпилити сходи ріпи гексахлораном. Подальший догляд за ріпою полягає в розпушуванні міжрядь, видалення бур'янів і проріджуванні рослин. Перше проріджування проводять на відстань 4-5 см у фазі утворення у рослин 2-3 справжніх листків, а друге - через 10-15 днів на відстань 8-10 см. У сухе літо ріпу необхідно 1-2 рази полити з розрахунку 20-30 л води на 10 м2.
Прибирати ріпу можна вибірково, коли коренеплоди досягнуть у діаметрі 6-7 см. Суцільне збирання повинна бути закінчена до настання заморозків (-3 ° С), так як підморожені коренеплоди не придатні для зимового зберігання. Бадилля обрізають врівень з коренеплодом, але не пошкоджуючи м'якоті.


Коренеплоди ріпи менш лежкоспособни, ніж брукви і редьки, і більш вимогливі до умов зберігання. На зимове зберігання їх розміщують невеликими штабелями (шириною 30-40 см, висотою до 70 см на підлозі або до 40-60 см на стелажах довжиною до 1 м) і перешаровують піском. Цим досягається ізоляція одного коренеплоду від іншого, що затримує розповсюдження хвороб всередині штабеля, зменшує випаровування вологи з коренеплодів і зберігає їх свіжість. Пісок повинен бути помірно вологим, чистим, не зараженим гниллю, без домішок органічних залишків. Спочатку його насипають шаром 10 см на місце укладання ріпи. Після цього укладають коренеплоди та перешаровують їх піском по кожному покладеному ряду шаром 3-5 см.
Температура повітря в приміщенні для зберігання ріпи повинна бути від 0 до ГС, а вологість 90-95%.

Ріпа в народній медицині

 

 

 

 

 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved