Головна  

Меню сайтуКартопля

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

 
 
 

 

Вирощування салату

Вирощування салату

Вирощування салату - догляд, сорти і види

Свіжу зелень цієї популярної овочевої рослини можна з легкістю вирощувати на своєму городі круглий рік.

 

Лікувальні властивості салату

Салат - смачний дієтичний овоч і обов'язковий компонент найвишуканіших страв європейської кухні. Він має низьку калорійність і багатий мінеральними речовинами і вітамінами. Але у нас ця культура лише зараз стає по-справжньому популярною.

Салати на більшій частині європейської території країни можна вирощувати цілий рік: навесні, влітку і восени у відкритому грунті, а взимку - в захищеному. Перевага цієї рослини в тому, що вона однією із перших дає вітамінну продукцію на самому початку сезону. Салат чудово вирощується і на підвіконні при дотриманні наведених умов.

   



Усього відомо більше 100 різновидів салатів. Серед них є листові і качанні види самих різних форм і кольорів - від ніжно-зелених до темно-бордових. Листовий салат утворює розетку листків без качана, а у качанних форм спочатку утворюється розетка, а потім формується пухкий качан округлої або плоско-округлої форми.


ВИДИ САЛАТУ
До групи салатних овочевих рослин входить крес-салат (Lepidium sativum), водяний крес (Nasturtium officinale), польовий салат (Valerianella olitoria), рук-кола (Eruca sativa), цикорій салатний (Cichorium endivia) і звичайний (Cicorium intybus), салатна листова капуста (Brassica oleracea convar. acephala), латук-салат (Lactuca sativa) та інші. Найбільш популярні салати є різновидами латук-салату та цикорію.

ВИРОЩУВАННЯ КУЛЬТУРИ САЛАТУ
Для салату не підходять засолені і солонцюваті грунти з кислою реакцією (оптимальний показник рН - 6-7,2) а також важкі і глинисті грунти. У цілому салат досить невибагливий. Хороший врожай цієї культури можна отримати при вмісті в грунті гумусу і при правильному мінеральному живленні.

Готувати грунт потрібно задовго до висадки салату, краще всього - восени попереднього року. Для початку потрібно ретельно вивчити видовий склад бур'янів та за наявності багаторічників (осоту, гірчака, пирію, в'юнка польового і т. д.) дати їм можливість відрости, а потім вже обробити грунт гербіцидом. Після цього 10-12 днів треба почекати, щоб гербіцид повністю проник в кореневища і знищив бур'ян. Після цього приступають до основного обробітку грунту.

Якщо на ділянці земля солонцювата, вносять гіпс, якщо кисла - її вапнують. На грунтах з низьким вмістом фосфору і калію відповідні добрива можна внести під оранку. Далі грунт перекопують на глибину 22-25 см і тут же, з осені, культивують з боронуванням, вирівнюючи.

Висадка розсади
Для вирощування салату використовують тільки касетну чи горшечную розсаду (підходять для цього і торф'яні кубики). Це пов'язано з тим, що сіянці не переносять ушкодження кореневої системи.

Салат треба садити неглибоко - так, щоб торф'яний кубик не повністю заглибити в землю і на 0,5-1 см височів над рівнем грунту. При заглибленій посадці нижнє листя уражаються грибними хворобами і загнивають. Якщо фосфорні та калійні добрива не вносилися з осені під оранку - можна внести їх на грядки при посадці.


ДОГЛЯД ЗА САЛАТОМ
Оскільки всі види салату ростуть дуже швидко, споживання елементів живлення у цієї культури невелике і добрива вносять у відносно невеликих кількостях.

Дуже важливо вчасно забезпечувати салат вологою. У спекотну погоду рослини поливають щодня, в більш прохолодну - раз на 2 або 3 дні. але при цьому дуже небажано зволожувати листя, щоб не розвивалися грибні захворювання. Найкращий спосіб поливу салату - крапельне зрошення.

ЗБІР ВРОЖАЮ
Збирання салатів проводять рано вранці, до настання спеки, при цьому бажано відразу після цього охолодити рослини до температури +2-5 ° С. Тоді вони чудово транспортуються і зберігають свіжість протягом 12-15 днів.

 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved