Меню сайту




Овочі - статті, ідеї, пропозиції
|
Вирощування салату

Вирощування салату - догляд, сорти і види
Свіжу зелень цієї популярної овочевої рослини можна з легкістю вирощувати на своєму городі круглий рік.
Добавить свое объявление
Загрузка...
Лікувальні властивості салату
Салат - смачний дієтичний овоч і обов'язковий компонент найвишуканіших страв європейської кухні. Він має низьку калорійність і багатий мінеральними речовинами і вітамінами. Але у нас ця культура лише зараз стає по-справжньому популярною.
Салати на більшій частині європейської території країни можна вирощувати цілий рік: навесні, влітку і восени у відкритому грунті, а взимку - в захищеному. Перевага цієї рослини в тому, що вона однією із перших дає вітамінну продукцію на самому початку сезону. Салат чудово вирощується і на підвіконні при дотриманні наведених умов.
Усього відомо більше 100 різновидів салатів. Серед них є листові і качанні види самих різних форм і кольорів - від ніжно-зелених до темно-бордових. Листовий салат утворює розетку листків без качана, а у качанних форм спочатку утворюється розетка, а потім формується пухкий качан округлої або плоско-округлої форми.
ВИДИ САЛАТУ
До групи салатних овочевих рослин входить крес-салат (Lepidium sativum), водяний крес (Nasturtium officinale), польовий салат (Valerianella olitoria), рук-кола (Eruca sativa), цикорій салатний (Cichorium endivia) і звичайний (Cicorium intybus), салатна листова капуста (Brassica oleracea convar. acephala), латук-салат (Lactuca sativa) та інші. Найбільш популярні салати є різновидами латук-салату та цикорію.
ВИРОЩУВАННЯ КУЛЬТУРИ САЛАТУ
Для салату не підходять засолені і солонцюваті грунти з кислою реакцією (оптимальний показник рН - 6-7,2) а також важкі і глинисті грунти. У цілому салат досить невибагливий. Хороший врожай цієї культури можна отримати при вмісті в грунті гумусу і при правильному мінеральному живленні.
Готувати грунт потрібно задовго до висадки салату, краще всього - восени попереднього року. Для початку потрібно ретельно вивчити видовий склад бур'янів та за наявності багаторічників (осоту, гірчака, пирію, в'юнка польового і т. д.) дати їм можливість відрости, а потім вже обробити грунт гербіцидом. Після цього 10-12 днів треба почекати, щоб гербіцид повністю проник в кореневища і знищив бур'ян. Після цього приступають до основного обробітку грунту.
Якщо на ділянці земля солонцювата, вносять гіпс, якщо кисла - її вапнують. На грунтах з низьким вмістом фосфору і калію відповідні добрива можна внести під оранку. Далі грунт перекопують на глибину 22-25 см і тут же, з осені, культивують з боронуванням, вирівнюючи.
Висадка розсади
Для вирощування салату використовують тільки касетну чи горшечную розсаду (підходять для цього і торф'яні кубики). Це пов'язано з тим, що сіянці не переносять ушкодження кореневої системи.
Салат треба садити неглибоко - так, щоб торф'яний кубик не повністю заглибити в землю і на 0,5-1 см височів над рівнем грунту. При заглибленій посадці нижнє листя уражаються грибними хворобами і загнивають. Якщо фосфорні та калійні добрива не вносилися з осені під оранку - можна внести їх на грядки при посадці.
ДОГЛЯД ЗА САЛАТОМ
Оскільки всі види салату ростуть дуже швидко, споживання елементів живлення у цієї культури невелике і добрива вносять у відносно невеликих кількостях.
Дуже важливо вчасно забезпечувати салат вологою. У спекотну погоду рослини поливають щодня, в більш прохолодну - раз на 2 або 3 дні. але при цьому дуже небажано зволожувати листя, щоб не розвивалися грибні захворювання. Найкращий спосіб поливу салату - крапельне зрошення.
ЗБІР ВРОЖАЮ
Збирання салатів проводять рано вранці, до настання спеки, при цьому бажано відразу після цього охолодити рослини до температури +2-5 ° С. Тоді вони чудово транспортуються і зберігають свіжість протягом 12-15 днів.
|






|