Материнка звичайна
Материнка звичайна, багаторічна рослина родини. Це невисокий (30-60 см) напівчагарник з гіллястими тонкими стеблами. Нижні повзучі пагони з дрібним яйцевидним листям і численними лілово -рожевими дрібними квітками. Листя і молоді пагони , що мають приємний аромат і гіркуватий присмак , додають у салати , перші та другі страви , але особливо добре поєднується материнка з м'ясом , бобовими , томатами і сиром. Листя і пагони містять ефірні масла, що володіють бактерицидною властивістю , а також аскорбінову кислоту , каротин , дубильні речовини. Квітки входять до складу заспокійливих і жовчогінних трав'яних чаїв. Відвар з листя материнки використовується при застуді та різних запаленнях . Запах сушеної трави відлякує моль.
Сорти
' Біла ' , ' Карамелька ' , ' Кудесница ' , ' Медовий аромат ' , ' Мілана ' , ' Надія ' , ' Ошатна ' , 'Райдуга ' , ' Північне сяйво ' , ' Сибірська мелодія ' , , ' Фея ' , ' Хуторянка' .
Умови вирощування
Невибаглива рослина , росте практично в будь-яких умовах , але пишні і добреоблиствені кущики виростають на легких , багатих органікою грунтах. Материнка добре переносить недолік вологи , непогано зимує під шаром снігу або легким укриттям , вимерзає тільки в суворі зими .
Хороший урожай можна отримати лише протягом трьох -чотирьох років , надалі кущі старіють і пагони дрібнішають .
Добавить свое объявление
Загрузка...
Розмноження материнки
Розмножується материнка насінням , поділом кореневища , а також зеленими живцями. Оптимальний термін посіву на розсаду - кінець березня - початок квітня , в теплицю або на підвіконні. Насіння сіють у невеликі скриньки . Трохи підрослі сіянці розсаджують по окремих горшочках і у віці 60 днів висаджують у відкритий грунт на підготовлену гряду на відстані 20-30 см один від одного , залишаючи 50-60 см між рядами.
До розподілу кореневищ краще приступати навесні , коли пагони відростуть . материнський кущ обережно викопують разом з грудкою землі і розділяють на декілька частин , намагаючись не пошкодити коріння . Висаджують діленці за тією ж схемою , що і розсаду .
Живці для укорінення нарізають з дорослих рослин з кінця травня по серпень. Їх висаджують похило у вологий пісок на глибину 2-3 см так , щоб листочки и міжвузля залишалися на поверхні. Посадки для кращого укорінення необхідна підвищена вологість , для чого їх вкривають плівкою або нетканим матеріалом і оприсківаютнесколько раз на день водою з розпилювача . Окоренной рослини восени або навесні наступного року розсаджують на постійне місце.
Догляд запосадками
Полягає в регулярних прополках , поливах і підгодівлі кілька разів за I сезон. Підживлення потрібно рослинам навесні після зимівлі і після зрізки врожаю. У весняних підгодівлях повинні переважати азотні добрива , мінеральних або органічні , у другій половині літа переважно підживлення фосфорно- калійними добривами. Восени перед відходом під зиму грунт під рослинами бажано замульчувати перепрілим компостом або тирсою.
Хвороби та шкідники
Материнка може вражатися попелицею , яка висмоктує сік з листя і тим самим послаблює рослини. Оскільки на зеленних культурах не можна застосовувати хімічні препарати , то з попелицею можна боротися народними або біологічними методами. Пагони обприскують мильним розчином , опудрюють сумішшю тютюнового пилу і золи в співвідношенні 1:1 , обробляють настоєм часнику або томатного бадилля.
Пагони з листям зрізають в період цвітіння на висоті 6-8 см. Їх розкладають тонким шаром в сухому притіненому місці і висушують при температурі не вище 35 ° С. Висушені пагони зберігають у щільно закритій тарі протягом трьох років , поки вони зберігають свої ароматичні властивості .
|