М'ята
Вирощування, догляд, збирання та зберігання м'яти.
М'ята - багаторічна рослина сімейства глухої кропиви з повзучими кореневищами і гіллястими пагонами , на яких розташовуються темно зелене яйцеподібне листя і дрібні рожево -фіолетові суцвіття. Завдяки великому вмісту ментолу , вся зелена частина рослини має сильний запах і особливий « холодильний » смак . Молоді пагони і листя використовують для ароматизації чаїв та інших напоїв , кондитерських виробів , соусів , фруктових та овочевих салатів. Входить м'ята і до складу різних приправ , а також лікарських зборів : заспокійливих , шлункових , грудних . Запах м'яти приваблює в сад бджіл та інших комах.
Сорти м'яти
' Весна ' , ' Інна ' , ' Кубанська - 6 ' , ' Медичка ' , ' Мрія ' , ' Москвичка ' , 'Радуга ' , ' Янтарна ' , ' Лікарська -Г , ' Лікарська - 4 ' .
Умови вирощування
Дуже холодостійка , невибаглива рослина . Віддає перевагу торф'янистим і добре зволоженим родючим грунтам . Може рости в тіні , але на сонячних ділянках накопичує більше ефірних масел. На одному місці росте до 6 років.
Розмножують м'яту , як правило , відводками , кореневими нащадками і діленням куща. До розподілу кущів або відділенню відводків краще приступати навесні , після відростання пагонів. Діленці садять на підготовлену і заправлену органічними добривами грядку на відстані 30 см один від одного , між рядами залишають не менше 60 см. Можна розмножувати м'яту і насінням , висіваючи їх на розсаду в квітні під укриття або в горщики на підвіконні. Сіянці висаджують у грунт в середині травня.
Догляд за посадками м’яти полягає в основному в прополках , поливах , вирізанні старих сухих пагонів. Восени під кущі вносять перегній , яким підгортають стебла для кращої зимівлі .
Хвороби та шкідники
У сире , дощове літо може вражатися іржею. Профілактичні заходи : проріджування посадок , обмеження азотних підживлень . З шкідників можна зустріти м'ятного листоїда , який пошкоджує листя . Для зменшення чисельності шкідника важливі регулярні прополки , розпушування грунту навколо рослин , знищення рослинних залишків .
Збирання та зберігання врожаю м’яти.
Для сушіння пагони зрізують під час цвітіння , коли в них накопичується максимальна кількість ефірних масел. Їх зв'язують у пучки , злегка підв'ялюють на сонці , досушують в тіні при температурі не вище 30 ° С. Зберігають м’яту в закритій тарі. Для споживання у свіжому вигляді м'яту можна зрізати протягом усього літа . Листя годяться для заморозки. Викопані восени кореневища м'яти можна використовувати для зимової вигонки.
Добавить свое объявление
Загрузка...
|