Майоран
Майоран - це невисока рослина з гіллястим стеблом , дрібними листочками і білими або рожевими квітками. Листя і молоді пагони , що мають гіркувато- пряний смак , багаті аскорбіновою кислотою , рутином і ефірними маслами. Майоран служить приправою до салатів , м'ясних, рибних і овочевих страв , застосовується для ароматизації солінь , маринадів і ковбас.
Сорти
' Байкал ' , ' Ласунка ' , ' Сканді ' , ' Термос ' , ' Тушинський Семко ' .
Вирощування майорану
Чагарник добре переносить зиму на півдні , в північних областях частіше вирощується як однорічник. Теплолюбивий , добре росте тільки на достатньо зволожених , сонячних місцях з легким родючим грунтом .
Догляд за посадками складається з ретельних прополок , розпушування міжрядь , поливів і підгодівлі комплексними мінеральними добривами ( 20-30 г на м2).
В основному майоран вирощують через розсаду . Насіння сіють у березні в невеликі ящички , дрібне насіння не засипають землею , а тільки злегка притискають і накривають плівкою. Сходи пікірують у фазі двох листочків в окремі горщики . У відкритий грунт розсаду висаджують , коли мине загроза заморозків , залишаючи 1-15 см між рослинами в ряду і 25-30 см між рядами.
Хвороби та шкідники
У дощову холодну погоду і при сильному загущенні рослини можуть вражуватися грибковими захворюваннями, зокрема альтернаріозом . Заходи боротьби: профілактичні , уражені посадки знищують. З шкідників зустрічається майоранова моль , що поїдає молоді листки . Під час масового льоту метеликів поруч з посадками розкладають і розвішують феромонні пастки.
Збирання та зберігання майорану
Стебла зрізають під час масового цвітіння. Їх сушать у тіні , зв'язавши в пучки. Зберігають у щільно закритій тарі. Найбільшим ароматом володіють суцвіття і листочки.
Добавить свое объявление
Загрузка...
|