Умови зовнішнього середовища та їх вплив на ріст і розвиток рослин
Ріст і розвиток рослин тісно пов'язані з умовами зовнішнього середовища. Основними зовнішніми факторами є тепло, світло, волога, повітря і поживні речовини. Всі вони рівнозначні і жоден з них не можна замінити іншим. Тому необхідно знати роль кожного фактора у житті овочевих і плодових культур, щоб мати можливість керувати ними.
Тепло. Всі рослини для свого нормального росту, розвитку та формування продуктивної частини вимагають певний температурний режим. За вимогами до тепла їх ділять на дуже вимогливі, середньо-вимогливі і менш вимогливі.
З овочевих культур найбільш вимогливі до тепла кавун, диня, баклажани, перець, огірки, помідори, гарбуз, фізаліс, кабачки, патисони, квасоля, кукурудза. Проростання насіння цих культур починається при температурі 13-14 °, а при тривалому зниженні нижче 10-12 ° зростання і розвиток цих культур припиняються, а при заморозках вони гинуть. Найбільш сприятлива температура для їх росту, розвитку і плодоношення знаходиться в межах 20-30 °.
Сільське господарство - надійний і стабільний заробіток.
Менш вимогливі до тепла картопля, капуста всіх видів, коренеплоди, цибуля ріпчаста, часник, салат, шпинат, горох, боби, багато пряно-смакові рослини. Насіння їх проростає при температурі нижче 10 °. Ці культури добре ростуть, розвиваються і формують продуктивну частину при температурі 17 - 20 °.
До зимостійким овочевим рослинам відносять багаторічні види цибулі, хрін, ревінь, щавель і деякі інші. Зростання їх починається при температурі 1-2 °, в період вегетації вони переносять заморозки до -10 °, і. перебуваючи в стані спокою вони безболісно перезимовують у відкритому грунті.
Поради по догляду за городом
Щоб отримати високі врожаї овочевих культур, забезпечити належний догляд, городники повинні знати їх біологічні особливості, ставлення до факторів зовнішнього середовища - повітря, світла, води, тепла, поживних речовин.
Види добрив для овочевих культур
Живильні речовини. Для нормального росту та розвитку рослинам потрібні різні елементи живлення, споживані у великих кількостях (макроелементи) - азот, фосфор, калій, сірка, магній, кальцій; споживані в малих дозах (мікроелементи) - бор, марганець, залізо, мідь, молібден, цинк , кобальт. Потреба рослин в елементах живлення змінюється в залежності від культури, сорту, віку та фізіологічного стану рослин. Культури, що мають слаборозвинену кореневу систему (цибуля, огірки, зеленні культури, редис), особливо вимогливі до наявності у верхніх шарах грунту легкозасвоюваних поживних речовин. У всіх овочевих культур потреба в елементах живлення підвищується в період формування врожаю.
Добавить свое объявление
Загрузка...
|