Головна  

Меню сайтуКартопля

Посадка бульб
Підживлення
Підгортання
Профілактика хвороб
Рання картопля
Хвороби та шкідники
Збирання та зберігання
Під плівкою
Лежкість
Огляд сортів

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 
 
 
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

Збирання врожаю ранньої (молодої) картоплі.

Якщо ви вирішили побалувати свою родину ранньою  картоплею, висадженою  пророщеними бульбами, то спочатку треба прибрати її. Викопування такого врожаю починають після цвітіння рослини  коли нижні листя пожовтіє. Як правило, це час настає  за п’ять  іноді шість тижнів до повного дозрівання бульб. Вживати таку картоплю в їжу краще відразу, в крайньому випадку він може лежати  2-3 тижні. Перший урожай молодої картоплі  для їжі збирають тоді коли бульби досягають ваги 30г (для перевірки викопують один кущик: бульби повинні  досягти 3 см в діаметрі, вага бульби - неменше 30 г )
Ранню картоплю збирають при зеленому  бадиллі, коли шкірка бульб ще ніжна і тонка. Перед прибиранням необхідно скосити бадилля. Молоду картоплю викопують вручну, що зберігає якість бульб,  зменшує втрати.
Завдяки своїм дієтичним властивостям (молода картопля  містить  менше сухої речовини і крохмалю в порівнянні з дозрілою) вона дуже смачна і користується великою популярністю.
Перед  вживання ранньої картоплі, ще в період  цвітіння, застосовують метод підкопування. Для цього вибирають  найбільш розвинені рослини і з одного боку, ближче до бульб, викопують ямку. рукою визначають приблизний розмір бульб. Великі бульби вибирають для їжі, а дрібні залишають рости далі. Після цього до коріння куща підсипають грунт, вносять деревну золу. підгортають і поливають. Потім грунт злегка ущільнюють і мульчують перегноєм або торфом. Завдяки цим заходам бадилля не зів'яне, тим більше що ми  потривожили тольки одну сторону рослини.
Недостиглі бульби  молодої картоплі швидко псуються, тому їх викопують рівно стільки, скільки необхідно для вживання в їжу.

Добавить свое объявление
Загрузка...

З часом  ділянку що звільнилася від молодої картоплі можна зайняти цибулею на перо, салатом, редискою іншою зеленню. На півдні повторною  рослиною може бути та ж  картопля. Збирання  ранньої картоплі закінчують в червні. Її  бадилля можна  використовувати, щоб отримувати другий урожай цієї культури. В південних регіонах бадилля висаджують відразу ж після формування першого врожаю. Щоб рослина менше хворіла, це краще робити в похмуру погоду. Через кілька днів, особливо якщо був проведений полив, рослина оживає, і в кінці вересня можна збирати другий урожай картоплі.
Молода картопля, як і всі свіжі овочі, багатий сильними антиоксидантами (біофлавоноїдами). Вони продовжують  молодість і здоров'я, перешкоджають розвитку пухлин, захищають судини і зміцнюють стінки клітин. У молодій картоплі в три рази більше вітаміну С, ніж у тій, яка зберігалася до  весни. До того ж цей вітамін руйнує теплова обробка.Отже, в смаженій  торішній  картоплі ніякого вітаміну С немає.
У ранній  картоплі мало простих цукрів, практично немає жирів і зовсім немає холестерину, зате є корисні для травлення органічні кислоти й клітковина, молода  картопля - це повноцінне  джерело білка. Багата молода   картопля і  калієм, що сприяє виведенню зайвої рідини з організму і робить його корисною  для людей, схильних до набряків.

   

Збирання картоплі  в дощовий період


збирання картоплі в дощовий періодЗбирання картоплі слід проводити в ясний, погожий день, коли грунт не липне до бульб. Буває, що період вирощуваня супроводжується рясними опадами, тоді вибірку клубнів можна затягувати на тривалий час: через сильне зволоження грунту підвищується небезпека захворювання картоплі фітофторозом і багатьма іншими хворобами. Якщо перед самою збиранням картоплі підуть проливні дощі, то грунт стане занадто вологим, бульби в ньому  будуть відчувати нестачу кисню і почнуть псуватися ще в землі. Зайве говорити, що таку картоплю довго зберігати не вдасться. Якщо вам довелося викопати картоплю з сирого  грунту, тоді його необхідно просушити і обов'язково обробити спеціальним препаратом. Після чого слід розсипати картоплю тонким шаром в сухому, , добре провітрюваному місці з температурою до +15 ° і залишити там на 20 діб. За цей час шкірка бульб зміцніє. А щоб вся  вирощена  картопля не потрапила  під затяжні дощі викопуйте бульби в кілька етапів.
При збиранні врожаю кущі картоплі збоку підкопують, потім  кущ витягують за гичку, бульби з нього оббирають і складають  в відро. Якщо грунт вологий, то викопана картопля розкладається на мішковину або папір, але тільки не на землю. Бульби  повинні полежати і обсохнути, щоб з них обсипалася земля.
!До  речі, щоб не пошкодити шкірку, не варто очищати землю з бульб руками.
На сонці картопля довго тримати не можна; він може позеленіти. Щоб цього не трапилося, бульби прикривають мішковиною або прибирають в затінене місце.Однак світлова обробка картоплі на сонці – одна з найважливіших заходів, що забезпечують тривале зберігання врожаю. На сонячному світлі присутні 10% ультрафіолетового випромінювання. Завдяки потужній бактерицидній дії його використовують у медицині, харчовій промисловості і комунальному господарстві. Також і у випадку з картоплею; короткочасна світлова обробка сприяє обеззараженню  бульб. У землі, в абсолютній темряві, де росте картопля, живуть також грибки, бактерії, віруси та інше. Перебуваючи на поверхні бульб і опинившись на світлі, вони гинуть від прямих сонячних променів. Картопля, очищений від небезпечних мікроорганізмів, краще зберігається в зимовий період. Світлову обробку картоплі, призначеної для вживання в їжу, можна проводити від 30 хвилин (при яскравому сонці) до 4 годин (у похмуру погоду). Більш тривале перебування на відкритому повітрі може погіршити його товарні якості. Під час світлової обробки слід провести сортування  бульб. Це дозволить відразу, без всяких перевалок закласти картоплю на зберігання.
Всі здорові бульби повинні складатися в одне відро, а хворі - в інше. Вибракувану картоплю можна використати  на кормі - для зберігання він не придатний. Бульби з невеликими механічними пошкодженнями - подряпинами, надрізами або вм'ятинами - відкладіть окремо, в подальшому використовуйте їх в першу чергу.
При закладці на зберігання зверніть особливу увагу на цілісність шкірки бульб. Пошкоджена картопля виділяє більше тепла і вологи, при цьому в її масі будуть виникати осередки з підвищеною температурою. Бульби починають раніше проростати, можливе ураження хвороботворними мікроорганізмами, виникнення різних гнилей. Щоб уберегти шкірку від пошкоджень, не слід висипати картоплю в льох. Витратьте трохи часу і перекладіть його акуратно  руками.

Детальніше про: правила зирання врожаю картоплі та збирання основного врожаю картоплі

Подібні статті

 

 

Овочі

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved