![]() |
![]() |
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Головна |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Меню сайту
Овочі - статті, ідеї, пропозиції
|
Вирощування щавлю у відкритому грунті.
|
При ранньому посіві збір листів проводять один раз.
Якщо вирішили посіяти щавель влітку (у липні - серпні), то обробку грунту почніть у липні. Органічні добрива краще внести під попередні культури (салат, редиска), які до моменту посіву щавлю вже будуть прибрані. Ділянку перекопайте, при необхідності поробіть грядки і висівайте щавель.
До заморозків рослини повинні добре розвинутися, утворити 2-4 справжніх листка і накопичити необхідну кількість поживних речовин для перезимівлі. Тоді отримати врожай можна ранньою весною, коли відчувається недолік у свіжих овочах.
Посів щавлю можна виробляти і пізно восени - під зиму. Його висівають так, щоб насіння проросло лише навесні наступного року, в іншому випадку сходи можуть потрапити під осінні заморозки, підмерзнути і на наступний рік буде низький урожай щавлю, а то й зовсім рослини загинуть. При правильному підзимовому посіві щавлю можна збирати врожай у другій половині літа 2-3 рази.
На вашій ділянці рано навесні почали зеленіти сходи щавлю. Подивіться на них уважніше. Якщо вони загущені, то прорідите їх - залиште між рослинами 5 см. При проріджуванні рослини ростуть краще, листя у них будуть великі, соковиті. Прополіть посіви щавлю від бур'янів і мотикою розпушіть міжряддя. Прополку і розпушування міжрядь повторіть через 15 днів. При другому розпушуванні підгодуєте рослини мінеральними добривами з розрахунку 15 г аміачної селітри, 20 г суперфосфату і 10 г калійних добрив на 10 м2. Якщо буде необхідність у подальших підгодівлях, то краще їх проводити після зрізки листя.
З другого року догляд за щавлем ранньою весною починають з прибирання відмерлих торішніх листків і стебел. Для цього використовують наявні у господарстві граблі. Після того як приберете торішнє листя, прорихліть міжряддя та зробіть підживлення рослин мінеральними або органічними добривами, що сприятиме відростанню листя. З мінеральних добрив можна використовувати аміачну селітру з розрахунку 20 г на 10 м2. З органічних добрив рекомендуємо гнойову рідину, розведену водою в 4 рази, або курячий послід, розведений водою в 10 разів.
На початку червня, коли листя досягнуть довжини 8 - 10 см, їх можна зрізати ножем на відстані не менше 5 см від поверхні землі. При зрізку залиште дрібні листочки для наступних зборів. Щоб не пошкодити рослини щавлю, листя можна обскубувати з черешками довжиною 4-6 см.
Прибирати щавель краще вранці, коли обсохне роса. Зрізаний і очищений від квіткових стебел і жовтого листя щавель слід покласти в кошик н відразу ж прикрити, щоб листя не в'яли. Зберігайте щавель в прохолодному місці.
Зрізати листя протягом літа можна 3-4 рази - через кожні 18-25 днів, припиняючи збір за місяць до кінця вегетації, щоб рослини зміцніли перед відходом під зиму.
Восени, коли заберете все листя щавлю, в міжряддя внесіть гній з розрахунку 15-20 кг на 10 м2 і зробіть підгортання рядків. Це обереже посіви від вимерзання.
Найбільш високі врожаї щавель дає протягом перших двох років. З третього року врожай починає знижуватися, листя грубіють, робляться дрібними, з'являються квітконосні пагони. Тому залишати посіви щавлю на одному місці більше 3 років не рекомендується. Краще цю ділянку з осені перекопати, а навесні наступного року зайняти іншими культурами.
Не забудьте протягом літа залишити хоча б кілька рослин щавлю для одержання насіння, які будете висівати навесні на новій підготовленій ділянці. Рослини, які залишаєте для одержання насіння, потрібно прорідити на відстань 15-20 см. На них зрізання листя проводити не слід - це послабить рослини і затримає появу стрілок, тому насіння можуть бути неповноцінними.
Щавель починає цвісти наприкінці травня, а насіння достигає на початку липня. При сприятливій погоді вони достигає в кінці червня. Побурілі суцвіття (волоті) зрізають, зв'язують у снопики і протягом 10 днів просушують підвішеними в добре провітрюваному приміщенні (сарай, горище), після чого їх обмолочують. Для цього беруть мітлу, розтирають її між долонь і відвіюють насіння на вітрі. Готове насіння зсипають у мішечок і підвішують у сухому приміщенні для зберігання. Вони зберігають схожість до 4 років.
Якщо помітите, що на нижній стороні листя щавлю з'являться розпливчасті плями з сіруватим нальотом, значить рослини вражені помилково-борошнистою росою. Для боротьби з цією хворобою потрібно за 10 днів до збирання листя обприскати посіви бордоською рідиною.
На черешках і листі щавлю можуть з'явитися дрібні жевтовато-бурі плями, на яких утворюються спори темно-бурого забарвлення. Це найбільш поширене захворювання - іржа.
При правильній агротехніці та мінеральних фосфорно-калійних підгодівлях поразка рослині іржею знижується.
Поширеними шкідниками щавлю є жуки та личинки щавлевого листогриза і гусениці щавлевого пильщика. Для боротьби з ними обпилити рослини дустом гексахлорана, але тільки після того, як урожай листя вже буде зібраний.
Щавлева попелиця висмоктує соки з листя і стебел. Щоб знищити її, обприскайте рослини анабазін-сульфатом або нікотин-сульфатом з розрахунку 10-15 г препарату на 10 л води з додаванням невеликої кількості мила (до 30-40 г). Пам'ятайте, що обприскувати отрутами рослини щавлю безпосередньо перед збором листя не можна. Краще всі заходи по боротьбі з хворобами та шкідниками проводити восени, коли листя не використовуються в їжу і рослини підуть під зиму.
Грунти |
---|
Оцінюєм можливості |
Вирощування овочів |
Вирощування зелені |
Екологічно чисті продукти |
Тепличне господарство |
Добрива органічні чи мінеральні |
---|
Альтернативні добрива |
Добрива для городу |
Деревний попіл |
Курячий послід |
Компост |
Дощові червяки |
Органічне зелене добриво |
Як вибрати добрива для городу |
При використанні матеріалів сайту посилання на ovochi.in.ua обов'язкове!
© 2022 Кobzar All Rights Reserved