Головна ФУТБОЛ дивитися онлайн

Меню сайтуКартопля

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 
 
 
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

Як підготувати насіння моркви до посіву

Знезараження насіння моркви необхідне, так як на ньому  може міститися безліч збудників бактеріальних, грибних і вірусних захворювань. Покупне насіння може бути вже протравлене, тоді про це зазначено на упаковці. Якщо інформацію про знезараження насіння  ви на пакетику з насінням не знайшли або  збираєтеся сіяти власні насіння,  витратьте трохи часу, щоб захистити свій майбутній урожай. Знезаразити   насіння можна різними способами, і використовуючи  спеціальні готові засоби  або зроблені власноруч.
Найпоширеніший спосіб знезаражування  насіння - це витримування його  в розчині марганцівки. Розчин має  бути середньої насиченості – міцний  може пошкодити насіння («спалити» його ).  Процедура протруювання насіння у марганці  проста: спочатку насіння моркви  поміщають в марлевий мішечок, замачують в теплій воді (40-45 ° С) на 6-8 годин, а потім поміщають в розчин марганцівки на 12 годин. Марганцівка - надійний протруйник, і, якщо знезараження зроблено правильно, більшість збудників захворювань загине.

Якщо марганцівки під руками немає, знезаразити насіння можна прогріванням. Для цього насіння поміщають в мішечок з марлі і опускають на 20 хвилин у воду, температура якої становить 52-53 ° С. При цьому дуже важливо точно дотримати всі умови: витримати температурний режим і інтервал часу. Якщо прогріти насіння в дуже гарячій воді, воно  може  втратити схожість, а якщо вода буде недостатньо теплою, хвороботворні мікроорганізми не загинуть, а навпаки активізуються. В результаті  чого морква  захворіє вже на стадії сходів, а для того щоб протистояти захворюванням, у сіянців ще недостатньо сил.

   

Можна використовувати для знезараження насіння моркви гірчицю. Для цього гірчицю розводять теплою водою (на 5 г порошку гірчиці 500 мл води). Гірчичну кашку викладають на дно 3-літрової банки. Потім на відстані близько 10 см від гірчичного шару підвішують мішечок з насінням, закривають банку пластиковою кришкою і залишають на 30 хвилин. Після цього насіння добре провітрюють: розсипають на папері тонким шаром і залишають у такому вигляді на 2-3 години.

Як проростити насіння моркви

Оскільки насіння моркви містять велику кількість ефірних масел, доступ вологи до зародку утруднений. Тому насіння не рекомендується сіяти сухим: чекати сходів доведеться довго. Попередньо слід не просто добре намочити насіння у воді, а постаратися вивести з них деяку кількість ефірної олії.
Для того щоб це зробити, багато води не потрібно: насіння потрібно заливати так, щоб воно було покрите водою на 2-3 см. 1 доба - достатній термін для замочування, але за цей час воду потрібно замінити 5-6 разів. Ефект буде кращим, якщо замість води використовувати настій деревної  золи. Для приготування настою 1 ст. ложку золи заливають 1 л гарячої води і настоюють протягом двох діб, періодично помішуючи.

Ще насіння можна,  намочити  у розчині мікроелементів. У садівничих магазинах можна купити універсальний набір мікроелементів: магній, залізо, мідь, цинк та ін Можна використати стимулятори  росту  наприклад , Гумат та ін .  З домашніх засобів  для цієї мети підійде сік алое або сік каланхое.

  Пророщене насіння моркви  дає більш ранні й дружні сходи, тому нехтувати пророщуванням не варто. Після замочування насіння моркви розсипають на тарілці рівномірним шаром і накривають вологою ганчіркою, щоб виключити пересихання. Ємність з насінням ставлять у тепле місце (20-24 ° С), регулярно перевіряють його , при необхідності зволожуючи.

Коли насіння почне  проростати,його  трохи  підсушують на папері. Після цього воно готове  до посіву. До речі, висівати пророщене насіння моркви потрібно обов'язково у вологий грунт, так як в  сухому  проростки можуть загинути.

Подібні статті

 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved