Головна $$$ Реальний заробіток в мережі інтернет $$$   

Меню сайтуКартопля

Посадка бульб
Підживлення
Підгортання
Профілактика хвороб
Рання картопля
Хвороби та шкідники
Збирання та зберігання
Під плівкою
Лежкість
Огляд сортів

Капуста

Білокачанна
Брокколі
Брюссельська
Пекінська
Цвітна
Кольрабі
Огляд сортів
Шкідники та хвороби
 

Томати

Як вирощувати томат
Підготовка грунту
Посадка томатів.Пасинкування
Агротехніка
Збирання та зберігання
Хвороби та шкідники
Огляд сортів
 

Огірки

Вимоги до грунту та посадка
Догляд за рослинами
Збір та зберігання
Вибір сортів
 

Коренеплоди

Буряк столовий
Редис
Петрушка
Редька
Ріпа
Селера
Пастернак
 
 
 
 

Овочі - статті, ідеї, пропозиції

 

Зберігання картоплі .

Зберігання картопліПравила зберігання картоплі


Просушену і перебрану картоплю закладають на зберігання в підвали, погреби, ями, бурти. Головне тут – зберегти урожай з найменшими втратами і як можна довше. Для цього потрібно дотримуватися деяких випробуваних правил зберігання картоплі.
Після збирання врожаю починається реабілітаційний період: бульби дозрівають, ушкодження, отримані в період збирання, поступово гояться, завершується зміцнення шкірки, і смак стає кращим. Тривалість цього періоду близько півтора місяців. Оптимальна температура для зберігання картоплі в цей час - приблизно +18 °. Але якщо вона впаде до +13 °,не турбуйтеся - ваш урожай поза небезпекою. Однак вологість повинна бути високою - 90-95%.
У реабілітаційний період картоплю вже можна закладати  на тимчасове зберігання - за цей час проявляються всі  приховані хвороби  бульб. Перед закладанням врожаю на зимове зберігання бульби слід оглянути і видалити пошкоджену. В  приміщенні, де вона  зберігається, необхідно підтримувати оптимальні  температуру і вологість.
Щоб під час зберігання картопля не був схильний до гниття перед закладкою його можна попудрити крейдою або цементом (На 10 кг картоплі - 20 г крейди або цементу).
В дощові  роки після збирання картоплі можна приготувати розчин з трьох однакових частин відвару сниті, тютюну і полину.Розчином картоплю змочити, просушити та закладати на зберігання.
Можна скористатися  іншим дуже простим способом: перекладати  картоплю сосновими гілками. Фітонциди, які виділяє хвоя, підвищують лежкість картоплі.А ще, щоб уникнути загнивання картоплі, на неї  кладуть два шари буряка, солому, очеретяні мати і суху стружку. Буряк  поглинає вологу, яку виділяє картопля, а сама залишається соковитою і не сохне.


Де зберігати картоплю .


Місце для зберігання картоплі  має бути сухим , прохолодним  і добре захищеним  від зимових морозів. У погребі і підвалі картоплю можна зберігати навалом, у ящиках або мішках.Якщо є можливість зберігати в ящиках, то скористайтеся нею. В яшиках зручніше, і картопля зберігається краще. Ящики важливо встановлювати так, щоб була циркуляція повітря. Завжди необхідно стежити за вентиляцією в приміщенні, де зберігається картопля , інакше бульби можуть загинути.
У речі, дуже зручною тарою є сітчасті мішки: у них картопля добре вентилюється. Опускати в льох таку сітку теж зручно.
Самий простої, дешевий  і надійний спосіб зберігання-в буртах. У залежності  від кліматичних умов використовують наземні чи траншейні  бурти. У наземних бульби зберігають безпосередньо на рівній площі. Сприятливий для зберігання температурний режим підтримується  за рахунок тепла, що надходить із землі, і внаслідок «Дихання» картоплі. В бурти необхідно встановити приточно-витяжну вентиляцію. Якщо цього не зробити, то втрати врожаю можуть скласти до 7% за місяць. Крім того, знижується якість картоплі. Такий метод зберігання можна використовувати тільки на короткий час.
зберігання картоплі в траншеїІноді для зберігання картоплі риють траншею. У траншеї  бульби зберігаються набагато краще, ніж в погано підготовленому  підвалі. Вони не проростають і, судячи за смаковими якостями , втрачають значно менше вітамінів. При посадці бульби,  що зберігаються  в траншеї, дають чудові сходи і високий урожай.Головне - траншея повинна бути досить глибокою (близько 2,5 м). Саме в такій  траншеї  картопля  чудово зберігаються до самої весни. У дрібних траншеях, на вільних місцях без дерев, сніг не зберігається, і бульби можуть вимерзнути.
У звичайні зими в центральних районах земля може промерзнути на півметра, тому глибину траншеї визначайте виходячи з вашого клімату, але врахуйте при цьому наявність снігового покриву. Якщо снігу не буде, або він не збережеться на ділянці, то картопля може промерзнути. На дно траншеї можна покласти  товсті колоди у всю її довжину. Поперек колод покладіть  палиці з гілок, залишаючи між ними невеликі щілини, головне, щоб бульби не провалювалися на дно. На колоди також можна покласти металеву сітку з маленькими осередками. Стіни траншеї необхідно закрити картоном або іншим утеплюючим матеріалом. Тепер можна викласти картоплю. А зверху поперек траншеї покладіть три колоди - тепер можна покласти дошки і закрийте траншею.
Посередині її поставте витяжну трубу, нижній кінець якої  встане на сітку або інше покриття над дном траншеї. На витяжну трубу, поки не вдарять морози, слід поставити металевий  ковпак.
Поверх траншеї можна покласти старі, вже непотрібні речі, наприклад, зимові пальта, килими та інше. Зверху домашнього «секонд-хенду» накидайте солому. Потім на Закрийте траншею поліетиленовою плівкою, яка захиститьїї від атмосферних опадів. З настанням морозів залізний  ковпак з труби зняти  і наглухо закрити  її отвір старим одягом.


Зберігання картоплі в ямі.


При відсутності спеціального сховища картоплю  зберігають на дачній ділянці, використовуючи яму. Вибирають підвищене місце і копають яму глибиною до 2 м. Укладають картоплю висотою  не більше 1 м, а зверху засипають 10 см сухого піску, потім яму повністю заповнюють сухою землею. З настанням холодів яму утеплюють. Для цього насипають зверху тирсу, торф або листя.Шар утеплювача повинен бути не менше 0,5 м.


Способи закладки картоплі на зберігання


Є кілька способів закладки картоплі на зберігання за відсутності стаціонарного картоплесховища. Ось деякі з них.
Можна зберігати картоплю в ящиках в прохолодному приміщенні, пересипавши бульби деревною золою. Якщо у вас є засклений  балкон або лоджія, утепліть  їх пінопластом, поставте ящики з картоплею і накрийте їх ковдрою. Якщо у вас є гараж, то яму можна зробити в ньому.


Найпоширеніший спосіб зберігання - в погребі.


Картоплю можна закласти в ящики з невеликими отворами  або висипати прямо на підлогу шаром не більше 1,5 м, щоб до бульб  вільно проходило  повітря і випаровувалася зайва волога.
Це захистить їх від загнивання. Іноді бульби перекладають  листям горобини, бузини, гіркого полину або папоротнику . І тим не менш хоча б раз на місяць перевіряйте стан вашого врожаю.
Температуру в погребі чи підвалі треба підтримувати з урахуванням  сортових особливостей картоплі. Наприклад, сорт Невський добре зберігається при +1 ° або +2 °, а в основному температура зберігання картоплі коливається від +2 ° до +4 ° (насіннєвий матеріал - до +3 °). Доступ повітря повинен бути вільним, відносна вологість - не менше 85%. Поставте в сховищі ємність з негашеним вапном, насипте на дно погреба щебінь або гальку шаром до 0,5 м. Не зайве нагадати, що приміщення для зберігання  картоплі має бути темним. Перед закладанням картоплі  сховище необхідно вимити, якщо потрібно – відремонтувати , а також  продезінфікувати розчином кухонної солі (20 г на 1 л води).
Для знезараження також можна  використати  димові завіси з гіркого полину. Надимівши  в погребі травою, щільно закрийте  двері, а через добу ретельно провітріть  приміщення. Всі дерев'яні частини льоху (сходи, стелажі, елемети стін) обприскайте  розчином мідного купоросу (10%). Після обприскування льох необхідно висушити.
А ще можна спалити в льосі пару сірчаних шашок. Сірчистий газ вб'є всіх шкідників, якщо вони є. Візьміть металічну  підкладку, покладіть на неї шашку, запаліть в льосі і швидко  його закрийте. Через дві доби льох треба провітрити. Якщо льох потребує утеплення, скористайтеся для цього пінопластом.
Картопля поміщають у сховищі, коли встановиться прохолодна  погода і середньодобова температура повітря зрівняється з температурою в сараї. Найчастіше це настає в кінці жовтня або початку листопада.
Закладена  на зберігання картопл  повинна  бути очищена від землі - це поліпшить доступ повітря до бульб і знизить її  захворюваність. Просушування картоплі перед  закладкою знизить втрати через хвороби, Надалі дуже важливо не допустити проникнення води в сховищ. Для цього необхідно використати  різні будівельні матеріали, що забезпечують хорошу термоізоляцію.
Восени вентилювання сховища проводиться зовнішнім повітрям. Засувка для забору зовнішнього повітря відкривається, а засувка, за допомогою якої повітря зі сховища виходить назовні, навпаки, закривається.


Весняний період зберігання картоплі.


Весняний період в зберіганні картоплі починається з моменту  виходу коренеплодів з фази глибокого спокою. Щоб запобігти проростанню картоплі, потрібно знизити температуру в сховищі. Користуючись низькими  температурами в нічний і ранковий час, можна створити запас холоду на теплий період. При такій температурі картоплю потрібно тримати до початку березня. Якщо до цього часу насіннєва картопля не почала  проростати, то необхідно почати  обігрів, поступово підвищуючи температуру до +15 ° ... +20 °, до утворення паростків довжиною не більше  1 см. Часто виникає необхідність зберігання картоплі в умовах міських квартир. Не використовуйте для цього поліетиленові  пакети. Скористайтеся для зберігання тканинними і паперовими пакетами, можна пересипати картоплю в спеціальні  відкриті шафи для овочів або дерев'яні ящики, що стоять в прохолодному місці. Час від часу переглядайте вміст ящиків. Щоб картопля не проросла, покладіть в ящик з бульбами м'яту (5 г м'яти на 1 кг картоплі). У домашніх умовах  добре зберігаються такі сорти, як Ласунок  Блакить. А ось бульби сортів Невський, Гатчинський, Темп після закінчення періоду спокою починають швидко проростати.

Подібні статті

 

 

 

Погода в Києві  

Овочі

Грунти

Підготовка городу

 

Саджай та заробляй

Оцінюєм можливості
Вирощування овочів
Вирощування зелені
Екологічно чисті продукти
Тепличне господарство
 

Захист рослин

 

Зберігання рослин

Домашня консервація

Домашня консервація

Добрива органічні чи мінеральні
Альтернативні добрива
Добрива для городу
Деревний попіл
Курячий послід
Компост
Дощові червяки
Органічне зелене добриво
Як вибрати добрива для городу

При використанні матеріалів сайту посилання на www.ovochi.in.ua обов'язкове!

© 2011 Кobzar All Rights Reserved